Wat nou privacy, ik meet waar jij geweest bent

Het klinkt gek maar toch kan het: ik lees de historie van je browser uit en plaats deze gegevens in Google Analytics. Zo weet ik precies welke sites je allemaal bezocht hebt, scary he? Zo kan ik heel mooi een profiel maken van het type bezoeker wat hier op de site komt aangezien ik weet welke sites ze in het verleden (tot zo ver de Browser historie reikt) allemaal bezocht hebben.

Zo ziet mijn bezoekersprofiel er op dit moment uit:

En let op: die sites linken niet naar mij, het is echt Browser History data. Ik heb nog niet heel veel meetdata, maar zo te zien zijn mijn bezoekers ook trouwe Bol en Tweakers.net bezoekers.

Techniek

Hoe is dit technische mogelijk zul je je afvragen? Nou, middels een hack lees ik de back-knop én de historie van je browser uit. Dit is technisch mogelijk in Firefox, Internet Explorer en ook Chrome.

Vervolgens kun je de lijst met bezochte sites op slaan. Ik heb gekozen dit tijdelijk met Google Analytics te doen zodat ik vanuit daar een mooi rapport kan maken. Ik ga verder niet in op de technische details aangezien de impact op iemands privacy groot kan zijn.

Kansen

Met deze meetgegevens kun je hele interessant dingen doen. Je kunt bijvoorbeeld zien of bepaalde groepen sites missen in in de profielen van je bezoekers. Begin dan met een sitegerichte bannercampagne om zo nieuwe bezoekers die dus nog relatief onbekend zijn met jouw site te targetten.
Tegelijk levert het informatie op over de concurrenten die bezocht worden. Welke worden er nou veel en welke weinig bezocht door jouw bezoekers.

Privacy

Tja, wat denken jullie? Kan dit? In theorie is het mogelijk dat ik een scan doe op de aanwezigheid van adult sites in je Browser historie. Die sites sla ik dan op bij je naam of IP en heb direct een vervelend dossier over jou. De technologie is best interessant gezien de informatie die je krijgt, maar ik denk dat een heleboel mensen er toch problemen mee hebben dat iemand kan zien wat ze bezocht hebben.

Wat denken jullie? Hoeveel van jullie hebben ondertussen even de Browser historie verwijderd?

Click to activate social bookmarks