Met of zonder www, vertel het aan Google

Je kunt een site onderhouden met of zonder www in het adres. De één vindt met www mooier en de ander zonder, maar functioneel gezien zit er geen verschil in zolang je maar consequent bij 1 versie blijft.

Zoekmachines kunnen aan de hand van je interne links en de externe inkomende links bepalen welke vorm zij gaan indexeren. Daarbij kan dus gebeuren als veel mensen www gebruiken in links naar je site toe dat zoekmachines de www versie gebruiken terwijl je zelf zonder www wilde. Ook kan het gebeuren dat zoekmachines beide versies gaan indexeren, dan kun je dus met een duplicate content probleem komen te zitten en zal je PageRank verdeeld worden over beide versies.

Om dit te voorkomen kun je het beste zelf de touwtjes in handen nemen. Ik heb voor deze site een 301 redirect op het www adres ingesteld naar het www-loze adres. Daardoor zul je in de zoekmachines ook alleen maar de www-loze variant tegenkomen. Maar wat als je niet goed om kunt gaan met .htaccess bestanden of de rewrite varianten in IIS?

Dan kun je vanaf heden aan Google zelf vertellen welke variant je prefereert te gebruiken. Google sitemaps, of tegenwoordig Google Webmaster Central biedt nu de mogelijkheid om zelf je voorkeur aan te geven. Wanneer deze voorkeur is vastgelegd zullen in de loop van de tijd alle adressen in de index omgezet worden naar de gekozen variant. Ook de linkpopulariteit van de inkomende links zal mee verhuizen waardoor spreiding van PageRank door dit probleem niet meer voor zal komen.

Persoonlijk vind ik dit voor veel amateur webbeheerders een mooie optie. Professionele beheerders zouden dit al lang goed voor elkaar moeten hebben.

Click to activate social bookmarks