Meet je scherm resoluties of beschikbare ruimte

Waarom meten een heleboel pakketten scherm resoluties? Is dat handig? Of is het een relikwie uit het verleden?

Vroeger (op internet gebied dan) was het gebruikelijk dat je al je vensters gemaximaliseerd open had staan. Dit had te maken met de kleine resoluties die toen gangbaar waren: 640*480, 800*600 en 1024*768. De metingen die je deed op basis van de scherm resolutie gaven ook een aardig beeld over hoe je site gemiddeld genomen bekeken werd.

Maar tegenwoordig is het anders, zelfs de kleinere mini-notebooks als de MSI Wind en de Asus EEE pc hebben al resoluties van 1024*600. En de normale notebooks en pc's hebben resoluties die daar ver boven liggen. Daarbij rijst direct de vraag: kunnen we er van uitgaan dat iedereen zijn scherm gemaximaliseerd heeft? Hoe groter de resolutie hoe minder vaak een gemaximaliseerd scherm gebruikt word.

Waarom meten we dan nog scherm resoluties?

Is het interessant om te weten dat veel van je bezoeker je site bekijken op een 2048*1536 scherm? Nee, je hebt er vrij weinig aan. Interessanter is om te weten wat het actuele formaat is van hun browser venster. En nog interessanter is te weten wat de afmetingen zijn van het effectief te gebruiken venster. Want met de wildgroei aan ongewild geïnstalleerde toolbars wordt deze effectieve ruimte ook steeds kleiner:

Effectieve resoluties doormeten met Google Analytics

Ik heb een aanpassing gemaakt aan het Google Analytics meetscript waardoor nu niet de resolutie van het scherm maar die van de effectieve ruimte gemeten wordt. Ik heb nu een beter beeld van de ruimte die mensen hebben om mijn site te bekijken. De resultaten van de meting zien er als volgt uit:

Wat direct opvalt is dat er weinig grote resoluties in de top 10 zitten. Dat zou dus betekenen dat die mensen inderdaad niet hun browservenster maximaliseren. Dat alle resoluties eindigen op 00 of 50 heeft te maken met het feit dat ik de getallen afkap. Anders zou je oneindig veel resoluties krijgen, en met het afkappen blijft dit overzichtelijker. Ook heb ik voor afkappen boven afronden gekozen omdat de getallen die je nu meet de afmetingen zijn waarbinnen je site sowieso bekeken kon worden.

Aanpassen meetscript

Om het ook op deze manier te meten moet je de volgende toevoeging maken in het Google Analytics Tracking Script:

<script type="text/javascript">
function roundDown(nr) { return parseInt(nr / 50) * 50; };
function getWidth() {
var w = (window.innerWidth ? window.innerWidth : (document.documentElement.clientWidth ? document.documentElement.clientWidth : document.body.clientWidth));
w = roundDown(w);
return w;
};
function getHeight() {
var h = (window.innerHeight ? window.innerHeight : (document.documentElement.clientHeight ? document.documentElement.clientHeight : document.body.clientHeight));
h=roundDown(h);
return h;
};
_gaq.push(['_setCustomVar', 2, 'echteresolutie', getWidth() + '*' + getHeight(), 1]);
</script>

Let er op dat je geen gebruikte CustomVar slot overschrijft. In mijn geval gebruik ik daarom slot 2.

Update

Ik heb gekeken wat de gegevens me inmiddels opgeleverd hebben. En het resultaat is als volgt voor de gemiddelde resoluties:

  • Voor: 1333*937
  • Na: 1227*706

Dat houdt in dat men gemiddeld 92% van de beschikbare schermbreedte en 75% van de schermhoogte gebruikt om te browsen. Dat heeft te maken met het feit dat enkelen een toolbar/sidebar links of recht van de browser gebruiken. En dat verreweg de meesten een aantal toolbars boven of onder het scherm hebben staan. Vooral qua breedte moet ik dus goed rekening houden met 700 en niet met 900.

Click to activate social bookmarks