Maak nu je eigen zoekmachine

google_coop_sm.gif*ook verschenen op Marketingfacts

Op diverse sites waaronder die van Matt Cutts wordt gesproken over de nieuwe Custom Search Engine die Google gelanceerd heeft. In plaats van de oude zoekbox die je op je site kon plaatsen kun je nu een verder gespecificeerde zoekbox aanmaken. Deze biedt veel voordelen aangezien je nu veel meer controle hebt over de resultaten.

Wat is het dan precies: je kunt bijvoorbeeld een zoekbox maken die alleen zoekt in de bekende auto verkoop sites. Tegelijkertijd filter je de ongewenste sites er uit zodat je een relevante schone lijst overhoudt met alleen goede resultaten. Deze zoekmachine is dan te bereiken op een aparte pagina maar ook te gebruiken als losse zoekbox in je site. De parameters zijn verregaand uit te breiden, zo kun je alle bekende zoekparameters gebruiken die de normale zoekmachine ook aanbiedt.

Het grote voordeel is volgens mij dat je mensen die onbekend zijn in een bepaalde groep sites een op maat gemaakte zoekfunctie kunt voorschotelen die alleen relevante resultaten laat zien. Ik heb als voorbeeld een auto zoekmachine (werkt niet meer) gemaakt, niet heel erg uitgebreid maar voor de Nederlandse markt redelijk omvattend.

Aangezien de resultaten altijd beter kunnen kan je ook andere mensen aan je search laten werken. Zo kun je een groep vaste gebruikers krijgen die samen bezig zijn om sites aan de zoekmachines toe te voegen en te verwijderen. Ook heeft Google de Google Marker tool gelanceerd waarmee met 1 druk op de knop sites toegevoegd kunnen worden aan 1 van je zoekmachines.

Live Search heeft een soortgelijk iets als wat Google Coop aanbied, het maken van een widget waarmee je binnen bepaalde sites kan zoeken. Alleen dit gaat net weer een stap verder, en ik moet zeggen: een interessante stap verder. Persoonlijk vind ik dit zeker een coole tool aangezien je zo zelf zoekmachines per branch kunt maken zodat je gericht kunt zoeken. Ik heb wat meer moeite gestoken in een SEO zoekmachine (werkt niet meer) en die ook opengesteld voor andere editors: (link verwijderd).

Click to activate social bookmarks