Maak nu je eigen zoekmachine

google_coop_sm.gif*ook verschenen op Marketingfacts

Op diverse sites waaronder die van Matt Cutts wordt gesproken over de nieuwe Custom Search Engine die Google gelanceerd heeft. In plaats van de oude zoekbox die je op je site kon plaatsen kun je nu een verder gespecificeerde zoekbox aanmaken. Deze biedt veel voordelen aangezien je nu veel meer controle hebt over de resultaten.

Wat is het dan precies: je kunt bijvoorbeeld een zoekbox maken die alleen zoekt in de bekende auto verkoop sites. Tegelijkertijd filter je de ongewenste sites er uit zodat je een relevante schone lijst overhoudt met alleen goede resultaten. Deze zoekmachine is dan te bereiken op een aparte pagina maar ook te gebruiken als losse zoekbox in je site. De parameters zijn verregaand uit te breiden, zo kun je alle bekende zoekparameters gebruiken die de normale zoekmachine ook aanbiedt.

Het grote voordeel is volgens mij dat je mensen die onbekend zijn in een bepaalde groep sites een op maat gemaakte zoekfunctie kunt voorschotelen die alleen relevante resultaten laat zien. Ik heb als voorbeeld een auto zoekmachine (werkt niet meer) gemaakt, niet heel erg uitgebreid maar voor de Nederlandse markt redelijk omvattend.

Aangezien de resultaten altijd beter kunnen kan je ook andere mensen aan je search laten werken. Zo kun je een groep vaste gebruikers krijgen die samen bezig zijn om sites aan de zoekmachines toe te voegen en te verwijderen. Ook heeft Google de Google Marker tool gelanceerd waarmee met 1 druk op de knop sites toegevoegd kunnen worden aan 1 van je zoekmachines.

Live Search heeft een soortgelijk iets als wat Google Coop aanbied, het maken van een widget waarmee je binnen bepaalde sites kan zoeken. Alleen dit gaat net weer een stap verder, en ik moet zeggen: een interessante stap verder. Persoonlijk vind ik dit zeker een coole tool aangezien je zo zelf zoekmachines per branch kunt maken zodat je gericht kunt zoeken. Ik heb wat meer moeite gestoken in een SEO zoekmachine (werkt niet meer) en die ook opengesteld voor andere editors: (link verwijderd).

Click to activate social bookmarks

 

2 thoughts on “Maak nu je eigen zoekmachine

  1. Ik heb je hulp nodig...ik heb tekst bestanden en een website, nu wil ik een zoekfunctie maken. Die zoekfunctie moet op woorde, auteur etc kunnen zoeken? Zou iemand als ik (met ietsjes meer dan basic knowledge of website) het kunnen? Wat voor programmas heb ik daar dan voor nodig?
    Ik hoop dat jij mij kunt helpen! Ik kan niet verder.
    Lieneke

  2. Ga naar deze url en maak een nieuwe zoekmachine die alleen in jouw site zoekt. Dat is de makkelijkste manier, alleen zoekt hij dan wel in alle documenten en niet specifiek alleen op auteur.

    Wat bedoel je precies met tekstbestanden, .txt of .doc? In beide gevallen zul je ze moeten laten indexeren door een eigen gemaakte zoekmachine of anders door Google.

Comments are closed.