Hou jij nieuwe vermeldingen in Google bij?

logo.gifEen redelijk onbekend product van Google is Google Alerts. Waarschijnlijk geldt voor dit product "onbekend maakt onbemind" want je ziet het bijna nooit voorbij komen. En dat terwijl het al een flinke tijd uit de beta fase is en bijna standaard door iedereen gebruikt zou moeten worden.

Wat kun je dan precies met deze tool: het bijhouden van nieuwe vermeldingen van de door jou ingestelde woorden in Google News en de algemene zoekindex. Ik heb bijvoorbeeld voor mijzelf de volgende 2 woorden ingesteld "andrescholten" en "andre scholten". Zodra mijn naam of website ergens genoemd wordt krijg ik een mail met daarin de betreffende url's.


googlealerts.gif

Superhandig omdat ik soms ergens genoemd wordt en er graag als een van de eersten bij wil zijn om bijvoorbeeld een reactie te plaatsen. Een soort van reputation-management dus. Wanneer je online-marketeer bent bij een bedrijf ben je daarom haast verplicht om je bedrijfsnaam in alle mogelijke vormen in deze tool te plaatsen.

Een andere mogelijkheid is om van een bepaald onderwerp alle nieuwtjes bij te houden. Zo blijf je automatisch op de hoogte mocht er een nieuw item online komen over dat onderwerp.
Het enige alternatief wat ik op dit moment ken is de mogelijkheid van Ask Blogsearch om je middels een RSS feed te kunnen abonneren op een zoekopdracht. Als ik bijvoorbeeld op "andrescholten" zoek staat er een abonneer knop waarmee je dus automatisch nieuwe vermeldingen op die zoekopdracht in je feedreader krijgt.

Click to activate social bookmarks