Greasemonkey script voor Google Analytics

gmlogo.gifEen aantal maanden geleden heb ik Greasemonkey geïnstalleerd om te zien wat er allemaal mee mogelijk was. Een paar handige scripts van Joost overtuigden me hierbij van het nut van Greasemonkey. Het is een platform waarop kleine javascript draaien die 'iets' met een pagina kunnen doen, het roze maken van nofollowed links bijvoorbeeld. Nu is javascript mij niet geheel onbekend, dus aan de slag.

Direct ontstond bij mij het idee om iets voor Google Analytics te maken. Vele malen per dag controleer ik pagina's op het aanwezig zijn van de urchin.js en de urchinTracker() aanroep. Dit was natuurlijk mogelijkheid 1 om iets te automatiseren. Na een tijdje scripten is daar het volgende script uit gekomen: Google Analytics Analyzer.

Wat kan de Greasemonkey Google Analytics Analyzer

Op dit moment zijn de volgende functies ingebakken:

 • Controleren op aanwezigheid van een script element met de urchin.js aanroep er in
 • Controle of juiste script (http of https) is aangeroepen
 • Weergeven van het account id
 • Het tellen van het aantal urchinTracker() aanroepen op de pagina
 • Het weergeven van de Google Analytics variabelen uit de geplaatste cookie

Zie hier een voorbeeld zoals hij nu weergegeven wordt bij mijn Twitter pagina:

greasemonkey.gif

Vermoedelijk heb ik ooit op een link geklikt via de getoonde site, want normaal gesproken kom ik direct naar de Twitter site.

Wat moet hij nog kunnen?

Er moeten nog een aantal zaken ingebouwd worden. Dat het overzicht blijft staan bij een mouseover bijvoorbeeld. Verder wil ik het aan jullie overlaten, vind je hem handig? En wat zou je er nog bij willen hebben?

Click to activate social bookmarks

 

9 thoughts on “Greasemonkey script voor Google Analytics

 1. Ik vind hem wel leuk maar toch een beetje te opvallend om het continu aan te laten.
  Kan je niet een klein uitvouw icoontje in de hoek plaatsen?

  Ik ben geen fulltime SEOer dus ik hoef niet bij elke site de Analytics info te lezen 🙂

 2. @Daan: Ik had hem nu voornamelijk zo gebouwd dat je hem niet altijd aan zal hebben. Dus alleen wanneer je hem even nodig hebt.

  Dat uitvouw hoekje is wel een mooie tussenoplossing.

 3. Zeker een mooie aanvulling!

  Ik ben het scriptje iets aan het aanpassen zodat hij ook het nieuwe GA.js script detecteert (wat al werkt op het account-id na). Misschien kunnen beide scripts nog samen gevoegd worden zodat één script beide tracking codes kan verwerken.

 4. @ André,
  Ik heb zowel GreaseMonkey als bovenstaand script geinstalleerd alleen krijg ik de resultaten niet zichtbaar. Hoe krijg ik die resultaten zichtbaar?

 5. @Corne: ik denk dat het komt omdat dit script alleen voor de oude tracking code (urchin.js) van Google Analytics werkt. Ik zal dit zo snel mogelijk aanpassen.

 6. @André, ik heb op basis van jou script al een versie gemaakt die zowel urchin.js als ga.js kan detecteren. Wellicht kan je iets met mijn versie?

Comments are closed.