Google Sitemaps handig of niet?

Google Sitemaps is tot op heden nog een beta service die Google levert. Maar wat kan een webmaster er nu precies mee? Ik heb een aantal ervaringen met diverse websites en die wil ik graag delen.

Google Sitemaps is een service die volgens mij door Google is aangeboden om webmasters een tool te geven waarmee zij aan kunnen geven welke pagina's in de site aanwezig zijn. Hierbij kan dan ook aangegeven worden wat de update-interval en de belangrijkheid van de pagina's is. Alleen hier gaat volgens mij al iets fout: een goede site heeft een transparante linkstructuur die makkelijk door zoekmachines te doorzoeken is. En het is logisch dat pagina's die gelinked worden vanaf de homepage vaak de belangrijkste zijn. Dit hele sitemap gedoe is naar mijn mening dan ook in zijn geheel overbodig tenzij je een waardeloze site beheert.

Wat dan wel weer leuk is zijn de statistieken die je over de spider krijgt als je de site geverifieerd hebt: Google geeft precies aan waar de spider op
vastloopt zodat eventuele problemen direct verholpen kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld een 404 pagina zijn die geen 404 code teruggeeft, of een robots.txt die niet te lezen is door de spider. Ook links naar pagina's die inmiddels niet meer in de site staan komen boven drijven.

Verder geeft Google Sitemaps ook statistieken over woorden waar de site veel mee gevonden wordt en op welke woorden vervolgens ook nog veel geklikt wordt. Aangezien deze gegevens uit de grote Google database komen zijn ze zeer betrouwbaar en dus ook nuttig omdat je zo in kaart kunt brengen op welke woorden je wel goed gevonden wordt maar waar vervolgens weinig op geklikt wordt. Je kunt er dan over nadenken de beschrijving van die pagina aantrekkelijker te maken zodat meer mensen er op gaan klikken.

Dus kort samengevat: bekijk de eventuele drempels om die weg te halen en analyseer de woorden waarmee je gevonden wordt. Het sitemap gedeelte zou niet nodig moeten zijn bij een goed opgezette site met een transparante linkstructuur, een duidelijke sitemap of een browsing directory.

Oh ja, een link naar de Google Sitemaps is ook wel handig.

Click to activate social bookmarks