Google, Live Search, Ask en Yahoo ondersteunen nu de Sitemap XML

searchengines.pngEn zowaar het is zover: er is een soort van samenwerking ontstaan tussen 4 grotere zoekmachines. Google, Ask, Yahoo en Live Search schrijven op hun blogs over het feit dat ze samen de Sitemap XML ondersteunen. Vanwaar deze merkwaardige samenwerking? Geven ze nu massaal toe aan het feit dat ze moeite hebben met het indexeren van het internet en er hulp nodig is van een XML sitemap?

Ik schreef al eerder dat een XML Sitemap niet handig is voor nieuwe sites, je loopt de kans alles sneller geïndexeerd te krijgen dan je eigenlijk zou willen. Maar heeft het dan wel toegevoegde waarde voor bestaande sites? Persoonlijk denk ik dat je met een goede linkstructuur al 100% zeker bent van goede indexatie (andere factoren daargelaten). En waarom ik het dan wel gebruik: ik weet wel dat mijn site goed te indexeren is, maar ik mag graag met nieuwe dingen spelen.

Hoe werkt het
Wat hebben ze dan nu bedacht: Auto Discovery van je Sitemap door middel van het plaatsen van de volgende regel in je robots.txt:

Sitemap: http://andrescholten.nl/sitemap.xml

Zoekmachines kunnen hieraan zien dat je een XML Sitemap voor je site hebt gemaakt. Je hoeft dus niet je sitemap te submitten bij elke aparte zoekmachine, best handig. Als je dan ook in je site inbouwt dat alle zogenaamde PING adressen aangeroepen worden bij wijzigingen ben je helemaal up-to-date.

Ping adressen?
Ja, ping adressen, dat zijn adressen waar je een signaal heen kunt sturen om aan te geven dat de sitemap ge-update is. Dit is gebaseerd op het Trackback systeem waarmee je een ping kunt sturen naar blogs waar je over geschreven hebt zodat zij bijvoorbeeld weer een trackback (stukje tekst met backlink) kunnen plaatsen.

Click to activate social bookmarks