Google Analytics tabellen sorteren verbeterd

Onlangs werd mij de vraag gesteld of er ook iets te doen was aan de half onbruikbare sortering van de Google Analytics tabellen. En aangezien ik zelf ook al een aantal keer tegen dit probleem aangelopen was moest er toch maar eens een oplossing komen.

Het probleem waar ik het over heb is als volgt: stel je hebt het scherm "Top Content" voor je waarin je de top 100 pagina's van je site ziet. Van deze pagina's wil je zien welke de hoogste "bounce rate" heeft, dus klik je in de kolomheader op "bounce rate". En wat krijg je vervolgens: de top 100 pagina's met de hoogste bounce rate. Dit lijkt handig, maar vaak ziet het er zo uit:

weigerings.gif

Je hebt wellicht honderden pagina's die net een aantal keer bezocht zijn in de gegeven periode en een bounce rate van 100% hebben. Vooral bij enorm grote sites treed dit verschijnsel op omdat de lijsten (pagina's, keywords, refferers, enz) enorm zijn.

Een soort van oplossing die soms soelaas biedt is de export functie. Exporteer een paar keer een lijst van 500 items naar Excel, knip daar de items die te lage cijfers hebben weg en ga dan sorteren. Als je mazzel hebt kun je zo werken, als je pech hebt is je site vele malen groter en kijk je tegen uren handwerk aan.

De oplossing: sorteren met Greasemonkey

Terwijl ik in gesprek was met diegene die deze wens bij mij neer had gelegd schoot mij het tabel sorteer script van Joost te binnen. Deze moest op een of andere manier te integreren zijn in Google Analytics. Na een tijdje prutsen en testen is het volgende er uit gerold (zie de extra sorteerknoppen):

sorteerbalk.gif

Het sorteer script is met enkele aanpassingen gereed gemaakt voor Greasemonkey en Google Analytics. Je kunt hier eenvoudig de top 100 pagina's van je site opvragen en die 100 on-the-fly sorteren op de waardes in de andere kolommen. Probeer het ook eens.

Click to activate social bookmarks