Google Analytics en 2 letter domeinen in IE

In de afgelopen periode leer ik steeds meer en meer over Google Analytics en de daarbij behorende tekortkomingen, mogelijkheden, enz. Ik kan mij inmiddels een redelijk gevorderde gebruiker en beheerder noemen, en vanuit dat perspectief kan ik ook zeggen dat ik goed tevreden ben over dit pakket.

Maar wat ik vandaag heb uitgevonden slaat naar mijn mening alles. Ik heb een website die uit 2 letters bestaat, we nemen hier als voorbeeld maar het bekende nu.nl. En Google Analytics (GA) doet het daar niet door Internet Explorer. Om de geschiedenis even langs te lopen zal ik alle genomen stappen toelichten en uitwerken.

Op een mooie nawinterdag besloten we om GA in te gaan zetten om een beter beeld te krijgen van het bezoek op de website. Het bestaande pakket kon ons niet de gegevens leveren die we graag zouden willen zien. De implementatie was snel geregeld en het verzamelen van data kon beginnen.

De dag er na zagen we ongeveer 10% van de hits die het zouden moeten zijn. We hadden het vermoeden dat het script niet helemaal goed in de pagina's stond, die hebben we dus volgens de richtlijnen onderaan de pagina vlak voor de </body> geplaatst.

Een dag later weer hetzelfde: 10%. Dan zou het misschien kunnen liggen aan het <base href> element dat in de site gebruikt word. Dus de GA code helemaal bovenaan vlak na de <head> geplaatst.

Een dag later nog steeds geen goede resultaten. Dus toen als laatste redmiddel maar een testpagina aangemaakt zonder extra ballast, geen scripts en geen stylesheets. Het enige wat in die pagina stond was het script. Vanaf een aantal pc's wat hits gecreëerd zodat we gegevens zouden hebben.

Weer een dag later nog steeds niets. Toen ben ik wat dieper in de getallen gedoken die opgeleverd werden. Ik zag dat in de "content drilldown" alle pagina's keurig bezocht werden en dat de populairste delen ook bovenaan stonden. Dit heeft een paar dagen geduurd alvorens ik weer terug kwam in GA. Toen ben ik alle schermen langs gelopen om te eindigden in het "browser" scherm. Het bleek dat al het bezoek uit Opera, Firefox, Safari en nog wat kleine browsers kwam, maar niet uit Internet Explorer.

Toen ben ik met een HTTP Header checker in Firefox en IE gaan kijken wat er dan zo verschillend was tussen beide browsers. Hieruit bleek dat in beide gevallen keurig de _utm.gif met bijbehorende parameters van de Google server gedownload werd. Na nog een aantal controles op diverse websites en met diverse browsers kwam opeens het volgende verschil naar boven:
GET /__utm.gif ?utmwv=1 &utmn=0000000000 &utmcs=utf-8 &utmsr=1280x1024 &utmsc=32-bit &utmul=nl &utmje=1 &utmfl=9.0 &utmdt=titel &utmhn=voobeeld.nl &utmr=- &utmp=/ &utmac=UA-00000-2 &utmcc=__utma %3D29302124.1118311931.1171291058.1171291058.1171291058.1 %3B %2B __utmb%3D29302124%3B%2B __utmc%3D29302124%3B%2B __utmz%3D29302124.1171291058.1.1.utmccn%3D(direct)%7C utmcsr%3D(direct)%7C utmcmd%3D(none)%3B%2B HTTP/1.1
GET /__utm.gif ?utmwv=1 &utmn=0000000000 &utmcs=windows-1252 &utmsr=1280x1024 &utmsc=32-bit &utmul=nl &utmje=1 &utmfl=9.0 &utmcn=1 &utmdt=titel &utmhn=voorbeeld.nl &utmr=- &utmp=/ &utmac=UA-0000000-1 &utmcc= HTTP/1.1
In de aanroep van het GA plaatje mistte het gedeelte achter utmcc= (zie rode gedeelte), en na wat zoeken kwam ik er achter dat dat het cookie gedeelte van de GA code is. Dus het probleem was bijna gelokaliseerd, de cookies in IE werken niet helemaal prima.

Na talloze verwoede pogingen om de privacy- en beveiligingsinstellingen omlaag te schroeven werden de cookies nog steeds niet geaccepteerd. Toen maar een zoektocht gedaan naar wat de oorzaken daarvan zouden kunnen zijn, en toen stuitte ik op het volgende artikel:

En daar houdt het op, mijn kruid is verschoten. Het blijkt dat voor 7 top level domeinen deze restrictie niet geld en voor de rest wel. Met een nu.nl als URL kun je cookies dus wel vergeten. Ik heb inmiddels op het Tweakers.net forum om hulp gevraagd, maar zoals ik al vermoedde is er geen work-around voor. En nu? Microsoft?

Oplossing

De gebruiker crisp kwam in het topic op Tweakers.net met de suggestie dat een cookie op een 2 letter domein wel zou moeten werken voor een subdomein. En technisch gesproken is www een subdomein. Ik heb het getest en wat blijkt: standaard pakt GA nu.nl als domein, maar als je dat handmatig op www.nu.nl zet werkt het. Hoe doe je dat dan? Door het toevoegen van 1 extra regel:

<script src="http://www.google-analytics.com/urchin.js" type="text/JavaScript"></script>
<script type="text/JavaScript">
_uacct = "UA-xxxxxx-xx";
_udn = "www.nu.nl";
urchinTracker();
</script>

IE accepteert de cookies nu wel, crisp, hulde 🙂

Inmiddels heeft hij er zelf ook een post over gemaakt: IE and 2-letter domain-names

Click to activate social bookmarks

 

18 thoughts on “Google Analytics en 2 letter domeinen in IE

 1. Weer een van Microsoft's rariteiten?! Ik denk dat je het wel kunt vergeten dus...
  En dan ook: de twee letterige domeinnamen zijn toch vaker de favoriete, ze zijn zowat allemaal al vergeven aan onder meer grote bedrijven. Raar van Microsoft om nu ineens deze grote groep iets te ontnemen wat nogal belangrijk is voor veel dynamische websites.
  Maar goed, hier schiet jij niet zo veel mee op, in ieder geval succes met je statistieken 😉

 2. Ik was deze inderdaad ook al eens tegengekomen en heb het op een vergelijkbare manier opgelost.
  Dat plaatje dat door het GA javascript wordt opgeroepen is trouwens ook erg handig om requests vanuit server side scripting te sturen. Je kunt bijvoorbeeld een curl request vanuit PHP doen om je rss feed te tracken of plaatjes die in emails staan of ergens anders extern worden opgeroepen. Ik ben de tutorial nog aan het finetunen, maar die zal ik binnenkort wel op mijn blog zetten.

 3. Peter, daar had ik nog niet eens over nagedacht, maar dat is inderdaad best interessant. Helemaal om op die manier een RSS feed te tracken. Ik hou je site in de gaten, lijkt me een interessante tutorial.

 4. Aha! We hebben hetzelfde probleem met n8.nl. Ik was erg blij dat ik een kopje "oplossing" aan het eind van je post zag 😉 Ik ga het meteen proberen.

 5. Heh, zit met hetzelfde probleem... In de statistieken zowat 90% FireFox gebruikers en IE komt er zelfs niet in voor, dat lijkt me "hard to believe"... 😉 Maar gebruik ondertussen wel al de nieuwe Google-tracker (niet urchin.js, maar ga.js). Enig idee hoe je het hier oplost? Alvast bedankt!

 6. In de oude code gebruikte je dit:

  _udn = "www.nu.nl";

  In de nieuwe deze:

  pageTracker._setDomainName("www.nu.nl");

 7. Andre,

  Ik heb voor een subdomein een apart profiel aangemaakt maar de tracking klopt echt voor geen meter.
  In analytics krijg ik rond de 9 bezoekers te zien die 15 pagina's hebben bekeken. Echter... Adsense geeft 1500 views van advertenties weer wat op zijn minst 100-150 bezoekers moet betekenen.

  De code klopt wel ... weet jij misschien hoe ik bepaalde zaken wellicht beter kan tracken?

 8. Is dat profiel een compleet nieuw profiel met een eigen tracking code? Of is het hetzelfde UA nummer als de hoofdsite en filter je de data in dat profiel? En hoe filter je dat?

 9. Ik heb een nieuw profiel aangemaakt speciaal voor dit subdomein. Uiteraard de andere code weggehaald uit het specifieke domein. Ik filter geen data.

  Heeft het misschien meer tijd nodig (net als een crawler van Google Search?)?

Comments are closed.