Frames toegankelijk maken voor zoekmachines

Een veel voorkomend probleem bij oudere websites (en ja: ook nog bij nieuwe websites) is het gebruik van frames. Hoe zit dat nu met zoekmachines en frames: wat is nou echt de grote drempel en hoe los je dat op een simpele manier op.

Frames zijn eigenlijk een manier om in een browser meerdere browsers tegelijkertijd te openen. Je kunt dus in 1 venster meerdere pagina's tegelijkertijd laten zien. Veelal wordt dit gebruikt om zo een titelbalk, een menubalk en een gedeelte content te laten zien. Maar, hoe gaan zoekmachines hier dan mee om?

structuur-met-frames.gifAllereerst heb ik geprobeerd een simpel schema te maken waarin te zien is hoe een spider door een site kan lopen. Het gaat hier om een kleine site met een frameset bestaande uit 3 frames. De spider kan via de frames alle pagina's bereiken maar ziet geen structuur in de site en kan maar via 1 pad naar de meeste pagina's toe. wat nou als de spider binnenkomt op pagina 4? Hij kan niet verder omdat op pagina 4 geen links staan naar andere pagina's. In realiteit zullen er altijd wel een paar links staan maar hou er rekening mee dat je dit nooit zeker weet en dat je structuur niet echt transparant is.

Om direct een goed voorbeeld te schetsen van een duidelijke structuur heb ik structuur-zonder-frames.gifeen site met 5 pagina's in schema gebracht. Omdat het menu op elke pagina staat kan een spider vanaf elke pagina naar elke pagina. Dus het maakt niet uit waar hij begint, hij kan overal komen. Dit is de mooiste situatie omdat je duidelijkheid geeft aan de spider. Bij grotere websites is het niet te doen om links op te nemen naar alle pagina's maar door een site op te delen in bijvoorbeeld categorieën kan je een heleboel van dit soort structuren maken die je onderlink weer linkt.

Dan nu de oplossing voor de site met frames: zorg ervoor dat je net zo'n structuur creëert als bij de site zonder frames. Dit doe je door in het bovenste schema de Topbalk, het Menu en de Frameset weg te denken en tussen de overige pagina's een linkstructuur te maken. Dit kan heel simpel door op elke pagina onderaan in een footer tekstlinks te maken naar de andere pagina's, dat is een veelgebruikte en goede manier om een alternatief te bieden voor een niet te spideren Flash menu. Gewone bezoekers zullen het menu uit je frameset gebruiken en spiders het menu in de footer. Uiteindelijk zal de spider de structuur tussen de pagina's net zo zien als het onderste schema en de frameset als een soort splash pagina waar hij doorheen moet. Nog geen ideale situatie, maar wel een snelle manier om je frames-probleem gemakkelijk te verlichten.

Click to activate social bookmarks