De meta revisit-after mythe uitgelegd

Een aantal keer ben ik al in discussie geweest met een webbouwer over het meta revisit-after element. En nu vond ik het wel eens tijd om uit te leggen wat de waarheid is achter deze mythe uit Vancouver.

Iedereen heeft de volgende tag vast wel eens gezien:

<meta name="revisit-after" content="15 days">

De mythe is dat je met het plaatsen van dit element in de <head> je aan kunt geven hoe lang de zoekmachines kunnen wachten voordat ze weer langs moeten komen. Alleen als je nog eens goed nadenkt zul je wel beseffen dat dit 100% onzin is omdat de zoekmachines zelf wel bepalen hoe vaak en wanneer ze langs komen.

Dit element is ooit ingevoerd door zoekmachine software SearchBC dat gebruikt werd op de site Vancouver Webpages. SearchBC is een lokale zoekmachine die alleen maar zoekt in domeinen met de extensie .com, .net en .org die gevestigd zijn in British Columbia en .bc.ca en .ca die uiteraard uit dat gebied komen. De periode moet voor dat systeem in dagen aangegeven worden en niet 1 maanden zoals ook vaak gebeurd.

Doordat enkele webbeheerders dit element overgenomen hebben is het langzamerhand zijn eigen leven gaan leiden. Inmiddels zijn 100.000'en sites 'besmet' met dit element tot groot vermaak van degenen die de mythe kennen. Je komt ze ook in alle variaties tegen:

<meta name="revisit-after" content="3 hours">
<meta name="revisit-after" content="15 days">
<meta name="revisit-after" content="2 months">
<meta name="revisit" content="15 days">

Ik moet eerlijk bekennen dat ik hem een paar jaar geleden ook gebruikt heb omdat ik het wel heel interessant vond om zelf te kunnen bepalen wanneer ik gespiderd moest worden. Inmiddels ken ik de mythe en zal deze dan ook proberen wereldkundig te maken voor nederlandstaligen.

Click to activate social bookmarks

 

21 thoughts on “De meta revisit-after mythe uitgelegd

 1. Bedankt voor deze informatie! Was op zoek naar nuttige META tags en weet nu dat ik deze kan schrappen. 😛

 2. Ik had al een vaag vermoeden dat deze meta tag niet van toepassing was.
  Maar nu ken ik meteen de geschiedenis ervan, thx 🙂

 3. Het leek me ook al te mooi om waar te zijn. Maar dit maakt wel de vraag interessant; wanneer komt Google dan wel langs? Is er een algoritme voor? Bijvoorbeeld bij pagerank 2 1x in de 2 weken?

 4. O, ja en dan nog iets....
  Als google langs geweest is, hoe lang gaat er dan over heen voordat hij in de cache verschijnt?

 5. Hallo Bas, hoe vaak Google langs komt hangt van een aantal zaken af. Hoe hoog je Pagerank is, hoe vaak je nieuwe verse content hebt, hoeveel capaciteit ze op dat moment hebben, enz. Eigenlijk: hoe groter en populairder je site hoe vaker ze langskomen. Dan zijn er ook nog verschillen in de diverse crawls: je hebt de freshcrawl die op zoek is naar verse content, en de deepcrawl die alles binnen je site probeert te vinden.

  De verwerking van de crawls is vaak binnen enkele dagen wel gedaan zodat je ze dan ook in de Google cache terug kan vinden. Hou er wel rekening mee dat als er niets veranderd is Google ook de cache niet hoeft te updaten 😉

 6. Ben al een aantal weken bezig om meer inlinks te winnen.
  Doe dit vooral bij Weblogs omdat deze bestaan uit meer paginas.
  Helaas duurd het vrij lang voor Google langskomt.

 7. Hebben de spiders ook verschillende namen om het verschil te zien of je site een "deep-crawl" of een "fresh-content crawl" heeft ondergaan?

 8. @Ruben: nee, wel zou je dit aan het bezoek zelf kunnen zien. Als je een logfile analyser op je server hebt staan kun je goed zien of Google een paar pagina's of een heleboel geïndexeerd heeft.

 9. Hoi andre,

  Wij zijn druk bezig om onze website te positioneren op google. Af en toe blijf ik in mijn, overigens beperkte, kennis steken. Via Google kom ik dan regelmatig op jouw site terecht. Nu ben ik mijn meta tags aan het herschrijven en ook ik kwam uit bij de revisit-after tag. Het blijkt dus niet nodig. Mijn vraag nu is of ik de volgende tag nog wel moet plaatsten.

  Ben benieuwd naar je reactie.

 10. <meta name="robots" content="index, follow">

  Het is mij opgevallen dat de tag die ik bedoelde schijnbaar niet zichtbaar is. Dus hierbij.

 11. Die tag hoef je niet te plaatsen om geïndexeerd te worden. Google staat standaard op "index, follow" alleen de uitzonderingspagina's die op noindex of nofollow moeten, moeten de tag bevatten.

 12. Die kan gebruikt worden om aan te geven wanneer de content van een pagina verloopt. Maar beter is het om dit al in de headers van een pagina mee te geven (ik doe dat nog niet 😉 )

 13. Tja, zij zijn zo'n beetje de enige bron die dat beweren. Mijn mening over die partij is in dit artikel te vinden. Zij maken je van alles wijs waar weinig tot niets van klopt.

Comments are closed.