Controleer de pagerank flow door je website

Een fenomeen wat op dit moment nog niet uitgebreid toegepast wordt is controleren van de pagerank door een website. Waarschijnlijk is dit omdat uberhaupt weinigen van pagerank flow gehoord hebben. Ik zal eerst uitleggen wat dat is en daarna hoe je hem kunt controleren.

Pagerank flow

De flow van pagerank betekent niets anders als het doorgeven van populairteit aan gelinkte pagina's. Stel dat je homepage een pagerank 6 heeft, deze homepage linked weer naar 6 pagina's waardoor deze elk 1 hele pagerank punt krijgen. Hierdoor zal Google zien dat die pagina's ook belangrijk zijn en ze ook zo behandelen. Wanneer die 6 pagina ook weer linken naar 3 pagina's zullen elk van die pagina's 1/3 pagerank punt krijgen. Wanneer een van de laatsgenoemde pagina's 2 inkomende links heeft krijgt hij 2/3 pagerank punt.

Grafisch gezien ziet dat er zo uit:

flow.gif

Nu wordt er alleen van uitgegaan dat de homepage pagerank heeft dat hij door kan geven, maar het kan ook zijn dat een specifieke pagina zijn eigen inkomende links heeft. Hierdoor zal deze ook pagerank krijgen die hij intern door kan geven.

Wat moet mee in die flow

Je kunt je voorstellen dat niet alle pagina's binnen een site belangrijk zijn, deze wil je dus uit die flow halen zodat ze geen pagerank opslurpen die ze toch niet nodig hebben. Voorbeelden van pagina's die geen pagerank nodig hebben zijn bijvoorbeeld:

  • RSS feeds
  • Print pagina's
  • Disclaimers
  • Boekings systemen
  • Invulformulieren
  • Sitemaps
  • enz.

Voor een bezoeker zijn er veel ondersteunende pagina's die zeer zeker belangrijk zijn, maar voor zoekmachines gaat het om de hoofdpagina's binnen een site. Hierop wordt de informatie geboden die vindbaar moet worden gemaakt aangezien het op de site allemaal om die informatie draait.

De flow controleren

De tool die Google beschikbaar heeft gesteld om dit te controleren is het nofollow attribuut. In eerste instantie was deze bedoeld om spam in comments aan te merken zodat de links hierin geen pagerank zouden doorgeven en ze daardoor minder interessant werden voor spammers. Maar naderhand zijn er meer methodes mee ontwikkeld: het tegengaan van het doorgeven van pagerank door betaalde links en het controleren van je intern pagerank flow. Dit attribuut ziet er als volgt uit op een link:

<a href="fiets.html" rel="nofollow">Fiets</a>

Bepaal voor je eigen site wat het deel is dat interessant is om gevonden te worden en breng op de links die niet naar deze pagina's verwijzen de nofollow aan. Dus voorzie bijvoorbeeld alle links naar een disclaimer van de nofollow. Het resultaat is als volgt:

flow2.gif

De blauwe bollen zijn de pagina's die pagerank krijgen doorgegeven van de bovenste blauwe bol (de homepage) en de gele bollen zijn de zogenaamde ondersteunende pagina's.

Pas op
Let er wel op dat er vanaf pagina's die veel inkomende links hebben de pagerank door kan flowen naar de andere belangrijke pagina's. Sluit dus bijvoorbeeld de overzichtspagina's niet buiten omdat je denkt dat die niet belangrijk zijn aangezien het om de onderliggende pagina's gaat. De pagerank moet via zoveel mogelijk kanalen door kunnen stromen naar de echt content.

Geavanceerd flowen

Stel dat je 2 onderdelen op een site hebt die belangrijk zijn voor de zoekmachines: auto's en fietsen. Dan zul je met bovengenoemde aanwijzingen de belangrijkste content van beide onderwerpen in de flow meenemen. Maar wat je ook kunt doen is het scheiden van die onderdelen zodat beide hun eigen flow krijgen. Je zult dan alle links op fiets pagina's die naar een auto pagina verwijzen moeten voorzien van een nofollow. Bijkomende voordeel voor Google is dat hij beter kan zien wat de hoofdgroepen van een site zijn. In plaats van een vergaarbak van auto's en fietsen ziet hij 2 gescheiden onderdelen. En vanuit het fietsen onderdeel wordt ook niet gelinked naar het auto onderdeel waardoor de links op een fietsen pagina ook allemaal fiets gerelateerd zijn.
Toegegeven: zoiets in een site verwerken is pittig, maar deze vorm van thematisering kan Google enorm helpen het onderwerp van een bepaald onderdeel beter te bepalen en op waarde te schatten.

Disclaimer

Natuurlijk wordt een pagerank niet 1 op 1 doorgegeven en spelen er nog meer formules mee in de berekeningen. De genoemde getallen kloppen dan ook niet, maar het principe wel.
Ook weet ik van de discussies van mensen die een hekel hebben aan de nofollow. Mijn mening daaromtrent: als het werkt kun je het gebruiken. Qua comment-spam en paid-links zie ik het niet echt werken, qua interne pagerank-flow-controle wel. Je helpt Google gewoon een handje.

Click to activate social bookmarks