Clicky, een goede aanvulling op Google Analytics

Clicky Web Analytics

Een tijdje geleden schreef ik dat ik mijn oude vertrouwde Nedstat-Webstats4u-Motigo teller de deur uit had gedaan omdat Google Analytics mij alles kon bieden wat ik nodig dacht te zijn. Helaas, er is toch een punt wat ik mis in Google Analytics:

  • Real-time data

Een artikel waarin ik de Marcom 100 in Technorati volgorde had geplaatst leverde mij redelijk wat bezoek op. Dit was mede door het feit dat het artikel op Dutchcowboys en Adformatie genoemd werd. Op dat moment wilde ik per uur zien hoeveel bezoek er er binnenkwam en wat ze verder op mijn site deden. Dat kon dus niet.

Op zoek
Ik ben direct op zoek gegaan naar een goede vervanger voor mijn oude teller. De oude kon sowieso niet terug kon komen vanwege overmatige reclame en onacceptabele popups. Na een tijdje zoeken kwam ik uit bij Clicky. Clicky leek op een lekker simpele teller die me precies kon vertellen wat ik real-time zou willen weten.

Gevonden
Na de installatie en implementatie (het plaatsen van 2 regels script in mijn footer) kon de eerste data binnenstromen en bekeken worden. En ik moet zeggen dat ik het een fijn statistieken pakket vind, het uiterlijk is fris en de data wordt helder gepresenteerd:

clicky1.gif

Functionaliteit
Er zijn 5 hoofdgroepen met bijbehorende sub-onderdelen:

  • Bezoekers (kaart, landen, steden, talen, browsers, os, resoluties)
  • Acties (pageviews, zoekopdrachten, inkomende kliks, uitgaande kliks, downloads)
  • Content (pagina's, binnenkomst pagina's, exit pagina's, downloads)
  • Links (inkomende links, uitgaande links, top referrers)
  • Zoekopdrachten (zoekopdrachten, zoekwoorden, zoekmachines)

En daarnaast nog de volgende zaken:

  • De mogelijkheid iemand in de gaten te houden (spy), maar dat is alleen voor betalende gebruikers
  • Een tab met feeds zodat je actuele Clicky cijfers in je feedreader hebt
  • Een tab met de Feedburner RSS-lezers stats er in geladen

Een aantal van deze zaken kun je desgewenst op je Dashboard plaatsen zodat je de belangrijkste zaken in 1 overzicht hebt staan.

Weergave
De meeste zaken worden in tabel of grafiekvorm weergegeven. En daar waar de grafiekvorm wordt gebruikt is er de keuze tussen een standaard staafdiagram of een tagcloud. Deze laatste optie is een leuke extra feature die je statistieken data net weer even anders toont:

clicky2.gif

API
Een laatste feature die ik even wil noemen is de API die beschikbaar is. Veel gegevens zijn in JS, PHP of XML formaat op te vragen. Ik heb al even lopen spelen en zelf een tagcloud php script gemaakt die de gebruikte zoekwoorden voor mijn site van de afgelopen 7 dagen toont. Hiermee kan ik dus de voor mij belangrijke gegevens integreren in de site.

Al met al een goede sidekick voor Google Analytics, al zou ik hem afraden voor grotere sites. Iemand anders al ervaring met dit pakket?

Click to activate social bookmarks