Clicky, een goede aanvulling op Google Analytics

Clicky Web Analytics

Een tijdje geleden schreef ik dat ik mijn oude vertrouwde Nedstat-Webstats4u-Motigo teller de deur uit had gedaan omdat Google Analytics mij alles kon bieden wat ik nodig dacht te zijn. Helaas, er is toch een punt wat ik mis in Google Analytics:

 • Real-time data

Een artikel waarin ik de Marcom 100 in Technorati volgorde had geplaatst leverde mij redelijk wat bezoek op. Dit was mede door het feit dat het artikel op Dutchcowboys en Adformatie genoemd werd. Op dat moment wilde ik per uur zien hoeveel bezoek er er binnenkwam en wat ze verder op mijn site deden. Dat kon dus niet.

Op zoek
Ik ben direct op zoek gegaan naar een goede vervanger voor mijn oude teller. De oude kon sowieso niet terug kon komen vanwege overmatige reclame en onacceptabele popups. Na een tijdje zoeken kwam ik uit bij Clicky. Clicky leek op een lekker simpele teller die me precies kon vertellen wat ik real-time zou willen weten.

Gevonden
Na de installatie en implementatie (het plaatsen van 2 regels script in mijn footer) kon de eerste data binnenstromen en bekeken worden. En ik moet zeggen dat ik het een fijn statistieken pakket vind, het uiterlijk is fris en de data wordt helder gepresenteerd:

clicky1.gif

Functionaliteit
Er zijn 5 hoofdgroepen met bijbehorende sub-onderdelen:

 • Bezoekers (kaart, landen, steden, talen, browsers, os, resoluties)
 • Acties (pageviews, zoekopdrachten, inkomende kliks, uitgaande kliks, downloads)
 • Content (pagina's, binnenkomst pagina's, exit pagina's, downloads)
 • Links (inkomende links, uitgaande links, top referrers)
 • Zoekopdrachten (zoekopdrachten, zoekwoorden, zoekmachines)

En daarnaast nog de volgende zaken:

 • De mogelijkheid iemand in de gaten te houden (spy), maar dat is alleen voor betalende gebruikers
 • Een tab met feeds zodat je actuele Clicky cijfers in je feedreader hebt
 • Een tab met de Feedburner RSS-lezers stats er in geladen

Een aantal van deze zaken kun je desgewenst op je Dashboard plaatsen zodat je de belangrijkste zaken in 1 overzicht hebt staan.

Weergave
De meeste zaken worden in tabel of grafiekvorm weergegeven. En daar waar de grafiekvorm wordt gebruikt is er de keuze tussen een standaard staafdiagram of een tagcloud. Deze laatste optie is een leuke extra feature die je statistieken data net weer even anders toont:

clicky2.gif

API
Een laatste feature die ik even wil noemen is de API die beschikbaar is. Veel gegevens zijn in JS, PHP of XML formaat op te vragen. Ik heb al even lopen spelen en zelf een tagcloud php script gemaakt die de gebruikte zoekwoorden voor mijn site van de afgelopen 7 dagen toont. Hiermee kan ik dus de voor mij belangrijke gegevens integreren in de site.

Al met al een goede sidekick voor Google Analytics, al zou ik hem afraden voor grotere sites. Iemand anders al ervaring met dit pakket?

Click to activate social bookmarks

 

11 thoughts on “Clicky, een goede aanvulling op Google Analytics

 1. Het real-time gebeuren mis ik ook in GA.
  Wat ik zo snel even kan zien van Clicky ziet het er leuk uit, de moeite waard om te proberen iig.

  Het nadeel van het "outsourcen" van statistieken vind ik dat je afhankelijk bent van een andere server. Op verschillende sites waar ikzelf GA op gebruik maar ook grotere sites als Tweakers.net zie ik toch nog íets te vaak in m'n FireFox statusbar "Waiting voor blabla.google.com" staan...

  Als ik Clicky geprobeerd heb zal ik m'n bevindingen delen, hier of op m'n eigen weblog!

 2. Clicky gebruikt ook een heerlijk simpele javascript code met overzichtelijke variabel namen. Hij is dus ook redelijk eenvoudig te customizen.

  Ziet er goed uit André!

 3. Ziet er goed uit!

  Joost was ook erg te spreken over clicky, ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar wie weet in de toekomst.

 4. Ben zelf ook een happy Clicky-user en de nieuwe dashboard is ook erg aantrekkelijk! Betaal er graag voor, sympathieke gasten en een dienst waar je ook echt wat aan hebt en waar actief aan wordt gewerkt 🙂

 5. @Tanja: Ik zit er zelf ook over te denken om hem te gaan betalen, maar ik wil eerst nog even een paar maand proefdraaien.

 6. Ik weet nu eigenlijk niet precies wat het verschil is tussen de betaalde versie en de gratis versie. Tzt was het namelijk eerst beta, daarna betaald en daarna kwam er toch een gratis versie bij.

 7. Ik ook erg tevreden over Clicky. Gebruik Clicky al een tijd en ben al langer van plan een wat uitgebreidere review te schrijven, maar is er nog niet van gekomen. Gebruik Google Analytics bijna alleen nog maar voor trendanalyses. Maar voor het dagelijkse werk vind ik Clicky gewoon veel prettiger en beter. Vooral de real-time component en tracken van links is veel beter geregeld en toegesneden op blogs. Ben ook betalend gebruiker. Voor die minder dan $2,- per maand ($20/jaar) kun je bij de huidige Dollarkoers tenslotte nog geen glaasje drinken kopen in de kroeg 😉

  Vind ook de feature om IP-adressen te taggen met de naam van bezoekers/commenters erg leuk en handig. Met de PRO-versie en een selfhosted script kun je dit zelfs automatisch laten doen (maar dat ging mij dan weer te ver).

  Heb trouwens ook een Google Toolbar button gemaakt die o.a. de laatste Clicky stats via de beschikbare RSS meteen weergeeft in je toolbar. Laat me maar weten of zo als iemand daarin interesse heeft.

 8. Clicky biedt weinig andere data dan Analytics, maar presenteert een aantal rapporten gewoon een stuk makkelijker. Bijvoorbeeld de referrers, waar je supersnel per dag alle referrers op een rij hebt. In Analytics moet je daarvoor 5 keer klikken en dan zie je ze nog niet lekker. Dat is eigenlijk de enige reden dat ik Clicky gebruik, en betaal (dat doe ik vooral omdat ik de developer wil belonen).

 9. En hier nog al zo'n betalende gebruiker 🙂 Al moet ik wel bekennen dat dat betalen wel mee valt, ik verdien meer aan de affiliate inkomsten dan dat de "licentie" kost 🙂

 10. dat domme clicky werk niet bij my want ik keek op mijn hyves want daar had ik hem mee verbonden en toen stonder er op mijn hyves eerst 1300 bezoekers en toen 1301 bezoekers en het stond geeneens op clicky

Comments are closed.