Breedbeeld, hoe zit dat nou precies?

In dagelijkse gesprekken merk ik dat men in het algemeen totaal geen idee heeft wat de gevolgen zijn van een normale en breedbeeld tv in combinatie met een normale of breedbeeld uitzending. Ik heb daarom een visualisatie gemaakt die ik stapsgewijs uit ga leggen.

tv.jpg

De 2 kolommen staan voor het formaat van uitzenden en de rijen laten de tv's met diverse modi zien. De beelden in het grijze gedeelte zijn van een breedbeeld tv en die in het witte gedeelte van een normale tv.

Wat is nou het elementaire verschil tussen beide formaten: de verhouding. Een normale tv heeft een breedte:hoogte verhouding van 4:3 en een breedbeeld tv 16:9. Er zijn ook nog bredere formaten maar zie worden voornamelijk in bioscopen gebruikt en daar ga ik verder niet op in.

Wat gaat er nou fout bij de diverse formaten in combinatie met de diverse tv's?:

 1. Hier wordt een normale 4:3 uitzending op een 4:3 tv bekeken, niets aan de hand en weinig over te vertellen.
 2. Nu wordt er een breedbeeld uitzending getoond op een normale tv. Dat zorgt voor zwarte balken aan de boven- en onderkant, en daardoor is er effectief minder beeld te zien.
 3. Er zijn normale tv's die kunnen zoomen, hierdoor zoom je de zwarte balken uit situatie 2 weg. Alleen een nadeel is dat er aan de linker- en rechterkant stukken wegvallen.
 4. Er is bijna geen 4:3 tv die deze optie heeft, en daarbij is het ook lelijk want het enige wat er gebeurd is een verticale uitrekking van het beeld. Mensen lijken daardoor langer en alles is uit verhouding. Voordeel is dat je geen zwarte balken hebt en je wel alles kunt zien.
 5. Een normale uitzending op een breedbeeld tv levert zwarte balken aan de linker- en rechterkant op. Geen probleem natuurlijk, maar een stuk tv wordt hierdoor ongebruikt gelaten.
 6. Zelfde als situatie 1: tv en uitzend formaat matchen, dus perfect.
 7. Om de zwarte balken bij situatie 5 weg te halen kunnen de meeste breedbeeld tv's stretchen. Een ramp voor presentatoren omdat het beeld horizontaal opgerekt wordt. Iedereen lijkt dus breder dan hij in werkelijkheid is. Een ranzige optie die door onwetendheid door veel breedbeeld eigenaars gebruikt word.
 8. Nu wordt een normale uitzending dusdanig ingezoomd dat de verhoudingen kloppen, alleen valt er boven en onder wel wat weg en dat kan nadelig zijn.

Wat veel mensen dus niet weten is dat ze naar een vertekend beeld aan het kijken zijn of dat ze delen van een uitzending niet kunnen zien. De 'auto' stand die op veel breedbeeld tv's zit om de juiste zoom modus te pakken aan de hand van de uitzending werkt ook niet omdat de Nederlandse zenders het verkeerde formaat mee geven.

Aangezien het aandeel breedbeeld tv's begin 2007 over de 50% gaat heeft RTL besloten vanaf Januari alles in breedbeeld uit te zenden. En met de dip in de breedbeeld prijzen die ontstaan is na het WK zou dit het beste moment zijn een nieuwe tv aan te schaffen.

Click to activate social bookmarks

 

80 thoughts on “Breedbeeld, hoe zit dat nou precies?

 1. Leuk artikel. Een kleine toevoeging: Veel zenders
  faken breedbeeld door in normaal 4:3 zelf zwarte balken boven en onder te zetten.
  Dit is echt super irritant, want je krijgt nu nooit een perfect 16:9 beeld en de kwaliteit gaat tevens
  flink achteruit.

  Verder zijn de meeste nieuwe films idd films nog wat breder (bv. 2.40:1),
  dan heb je boven en onder zwarte balken.

  Als je gaat zoomen heb je ook vaak het probleem dat je ondertitels gedeeltelijk buiten beeld vallen.

  En ja er zijn genoeg mensen die hun 4:3 beeld lekker rekken naar 16:9 😀 ik stoor me daar vreselijk aan, vooral auto's zien er niet meer uit vind ik.

 2. Hey Ik heb even een vraagje ik heb een lg Lcd breedbeeld tv e nals er een breed beeld uitzending is en ik stel mijn tv in op 16:9 heb ik als nog 2 zwarte balken alleen dan aan de onder en boven kant en heb ik nog een uitgerekt beeld ik heb al heel de handlijding doorgenomen en alles geprobeerd maar het lijkt wel of deze balken worden mee uitgezonden want als ik hem op 4:3 zet heb ik 4 balken boven onder en de zij kanten alleen zijn de zij balken dan donkerder (de tv zend dus boven en onder gewoon zwarte pixels uit) iemand hier mischien een oplossing voor? hopelijk wel! (owja als ik een dvd afspeel en de tv op 16:9 zet heb ik wel goed beeld)

 3. Op dat moment zenden ze niet echt in breedbeeld uit maar een tussenvorm waarin ze de zwarte balken mee-uitzenden. Het enige wat je daar tegen kunt doen is met de zoom-functie de balken buiten het scherm plaatsen, alleen dan moet je tv dat wel aan kunnen, dat is niet altijd het geval 🙂

 4. Het blijkt dus dat de zenders het niet goed kunnen implementeren en daarom de introductie uitstellen tot 1 juni.

 5. Hoi,

  Heb een vraag? Wij hebben een samsung lcd tv (breedbeeld). Nu keken wij wie is de mol wat op breedbeeld formaat word uitgezonden. Probleem is we kunnen nog steeds niet alles weg. De namen en dergelijke wat aan de zijkant staat valt nog steeds weg. Is hier wat aan te doen of ligt dit aan de zender die het uitzend.

  Alvast bedankt,

  Theo

 6. Het ligt inderdaad aan de zender, je TV heeft een aantal zoom-modes waarmee je alles goed zou moeten kunnen zien. Echt breedbeeld wordt nog steeds niet veel uitgezonden, het is vaak een variant.

 7. Ik kijk ook Wie is de mol op mijn Bravia LCD tv. Ik heb dit probleem wat jij omschrijft echter niet. Bij mij past alles precies in het beeld. Ik moet er wel bij vertellen dat ik via de Digitale kabel kijk. Daar krijg je ECHTE breedbeeld uitzendingen (Dus de verhouding 16:9) op de publieke omroepen (Ned 1, 2, 3).

 8. Hey

  Wij hebben een Sharp breedbeeld tv met allerlei functies wat beeldformaten betreft. Ik had het altijd in de Auto stand staan en had voor de commerciele omroepen nooit problemen wat beeld betreft. Maar sinds kort heb ik in de auto stand ook bij de commerciele omroepen maar een klein rot beeld 4:3 en soms nog kleiner. Ligt dit nu aan de commerciele omroepen? Wat is er aan de hand?

 9. >>50% gaat heeft RTL besloten vanaf Januari alles in breedbeeld uit te zenden.
  Ik sprong een gat in de lucht van blijdschap maar tot nu (medio mei) nog niets van gemerkt. Erg jammer.

  Puntje 7 is iets waar ik me ook verschrikkelijk aan erger. Mensen met een BB-TV die per se alles breedbeeld moeten kijken terwijl het geen breedbeeld is, zucht. Gelukkig worden de meeste films in fake 16:9 uitgezonden, een kwestie van 1x zoom en in kan 16:9 TV kijken. Me happy. Om maar te zwijgen over het verkeerd vertrokken beeld van LCD/Plasma's waar mensen naar kunnen kijken. Daar is de optie "auto-zoom" altijd aan.

 10. Ik heb een vraagje over het overstappen van normaal beeld naar breedbeeld van rtl..
  Werkt dit alleen als je digitale tv hebt?
  Wij hebben namelijk gewoon een standaart tv aansluiting. Weet niet precies hoe je dat noemt. Maar de kabel komt ergens het huis binnen en die is opgesplits en loopt naar nu nog 2 tv's..

  Worden de zenders nu ook bij mij op breedbeeld en verbeterde kwaliteit uitgezonden of is dat alleen bij digitale tv?

  Ik ben namelijk van plan om de samsung 940mw te kopen. Dat is een breedbeeld lcd scherm..
  Heb ik nu ook die extra kwaliteit?
  En schilt het bij deze zenders als je een hd-tv hebt of een normale beeldbuis..?

  Alvast bedankt!

 11. In feite wordt nu alles op breedbeeld uitgezonden door de RTL's. Dus dan maakt het niet uit of je analoog of digitaal hebt: het is overal breedbeeld. Dus als ik jou was zou ik die TV gaan kopen 😉

 12. ik heb een lcd tv van fhilips.die heefd een stand voor breedbeeld en een stand voor 16.9 wat is nu dan breed beeld ? wat is het verschil ? leg mij dat uit a.u.b.

 13. Hoi Andre

  wij hebben een JVC TV alleen bij ons is het zo dat wij aan de linkerkant van de TV de tekst die er vaak bij staat maar voor de heelft zichbaar is wat is daar aan te doen ? wij hebben wel een breedbeeld TV

  Groetjes Piet en Tineke

 14. Dan lijkt het er op dat je de zoom functie nog verkeerd hebt staan. De meeste JVC breedbeeld tv's hebben een aantal verschillende zoom-modi, de 16:9 modus zou het juiste beeld moeten geven.

 15. @Piet Braspenning:
  Dat zou ook kunnen komen doordat je gebruik maakt van televisie via de schotel... Dan zou je even moeten kijken bij het Menu > Instellingen > TV- en videorecorderinstellingen en dan moet je het beeldformaat aanpassen in 16:9! Kijk ook even naar de Kleuren, staat deze wel op RGB? Dat kan een (veel) betere beeldkwaliteit geven.

 16. Wij hadden ook het probleem dat de ondertiteling op 16:9 voor een gedeelte wegviel aan de linkerkant, en dit lag inderdaad aan de instelling van de satelietontvanger.

  Bedankt voor de tip!!!!

 17. Bedankt voor de info.
  Nog even voor de niet breedbeeld tv bezitter: Sommige zenders zenden breedbeeld uit. Ik heb een hele goede CRT TV van Sony maar mis rechts/links, en bij RTL-Z zelfs een stukje onder, beeld. Is de enige oplossing om het gehele beeld op mijn TV te krijgen de aanschaf van neen Breedbeeld? Ik hoop het toch niet. Mijn TV voldoet nog prima en is razendsnel P

  Willem

 18. Wij hebben een oude Sony breedbeeld TV (bijna 10 jaar oud) en wij hebben ook heel vaak problemen met de ondertitels. Uiteindelijk heb ik dat ding te vroeg aangeschaft, maar nu ze steeds meer breedbeeld uitzenden heb ik nog steeds problemen met die ondertiteling. Bij veel uitzendingen zit de ondertiteling gewoon buiten het beeld, zelfs als ik de TV terug zet op 4:3 Wij kijken via de schotel en de ontvangers heb ik ook wel op 16:9 staan. Weet iemand hoe ik dit probleem kan oplossen??

  Groet,

  Hendrik Jan

 19. Ik denk dat je TV gewoon niet meer geschikt is om het beeld goed weer te geven. Er lijken enkele zoom-modi te missen die het beeld goed op je scherm kunnen krijgen.

 20. Sinds vrijdag hebben we een Samsung breedbeeld tv.
  We kijken via Digitenne van KPN en hebben een Topfield Harddisc tuner.
  Helaas zien we geen breedbeeld als we hem op 16:9 zetten, zien we onder en boven een zwarte balk.
  De dikte van de balk varieert per zender.

  Zou dit door Digitenne komen.???

  We snappen er geen snars van.

  De TV is via de scartkabel aan de Topfield verbonden.

  Zou dit ook het probleem kunnen zijn?

 21. Inmiddels een wijziging aangebracht in de Topfield (ook op 16:9 gezet) en
  we zien nu een dun balkje boven en beneden bij elke zender, m.u.v. van België 1.

 22. Zat gisteren Nederland-Roemenie te kijken op RTL 4. Ik heb een Philps breedbeeld tv maar kreeg links en rechts een zwarte balk. De uitzending was wel in breedbeeld uitgezonden. Iemand een idee hoe dit kan?

  Ook krijg ik bij sommige 4:3 uitzendingen boven en onder een zwarte balk. Dit zou toch juist links en rechts moeten optreden? Bij overige 4:3 uitzendingen heb ik helemaal geen zwarte balken.

  Groet,
  Danny

 23. hey,

  Kan iemand me helpen bij de problemen die ik heb met mijn lg tv? Wanneer ik dvd's bekijk op formaat 16:9 is het beeld uitgerokken maar de ondertiteling goed! Wanneer ik het beeld op groot normaal formaat zet (niet uitgerokken dan, en maximaal tv benut) dan valt de ondertiteling gedeeltelijk onder mijn scherm! Graag had ik een reactie gekregen. groeten thomas

 24. Wordt nu (nov. 2007) door de zenders alle programma's op breedbeeld uitgezonden of niet. Ik heb op breedbeeld en 16:9 zwarte balken op bijna alle publieke en commerciele zenders. Ik heb een philips en die maakt dit verschil (!?!) in breedbeeld en 16:9 als optie. Eigenlijk is alleen bij Autom. formaat het beeld totaal vullend. Je krijgt hierdoor wel een vertekend beeld en het is vet iritant met zappen. Het beeld wordt dan zwart schakelt naar een ander net flits naar het autom. formaat en vertoont vullend beeld. Na drie vier "zapjes" verder ben je misselijk. M.i. zijn we met het huidige formaat er niet echt mee opgeschoten. Bij Philips en Sony (ik heb ook een Bravia) weten ze het ook niet echt en geven de "schuld" aan de zenders. Gaarne jouw reactie.

 25. Voor zover ik kan zien wordt er nogal wisselend uitgezonden, vooral oudere programma's worden vaak nog in 4:3 uitgezonden. Zelf kijk ik praktisch alles op 16:9 en heb daarbij geen zwarte balken.

 26. Ik heb een vraag. We hebben een oude philips ktv, geen breedbeeld. En ook een Loewe televisie, geen breedbeeld. Op de oude philips ktv krijg ik strepen aan de bovenkant en onderkant van de televisie. Bij Loewe niet. Heeft dit met de instelling te maken?

 27. Ja, de Loewe heeft andere instellingen gekregen dan de Philips. Al kan ik me voorstellen dat bij de Loewe dit allemaal naar wens aan te passen is gezien de gemiddelde prijs van dit merk.

 28. Antwoord op Christiaens Thomas.

  Probleem :
  -of perfect beeld en wegvallende, veel te grote ondertiteling
  - of uitgerekt beeld en juiste ondertiteling.

  Dit had ik ook met mijn net aangeschafde Panasonic TH37-PV7,
  Maar omdat het beeld perfect was dacht ik dat er iets mis was met de ondertiteling van de DVD zelf. Maar elke DVD had het.
  Ik begon al weer grootschalige oplichterij te vermoeden. 🙂

  De oplossing lag zo voor de hand dat ik er toch overheen gekeken had.
  Instellen in mijn DVD-Recorder/Player dat er nu een 16:9 scherm aanhing.
  Daarna geen problemen meer.

 29. Ik heb zowel schotel als kabel.
  Via de schotel vallen de laatste tijd bij bepaalde (breedbeeld?)uitzendingen de zijkanten van het beeld weg, zowel op een 4:3 TV van Sony uit 2001 als op een hagelnieuwe Sharp breedbeeld (b.v. "bij deal or no deal" is dat goed zichtbaar, de bedragen aan de zijkant van het beeld vallen dan bijna geheel af). Dat is dan niet te corrigeren door een ander beeldformaat te kiezen op de TV.
  Kijk ik echter via de kabel, dan verschijnt het beeld wel volledig op het scherm; zowel op het 4:3-scherm als op de breedbeeld.
  Het probleem zit dus kennelijk in beperkingen van de schotelontvangst. Kan het zijn dat mijn philips schoteltuner uit 1999 het schotelsignaal niet goed verwerkt?

 30. Wij hebben sinds een paar dagen een gloednieuwe Philips breedbeeld 42PFL9632D/10. Geen kabel maar schotel met oude Philips tuner. We hebben hezelfde probleem als Tonko. Links en rechts missen we een strook van het beeld. Ook op een zeer oude (12-15 jaar) Aristona (met autozoom???) hebben we hetzelfde probleem. Dat was de reden om een nieuw toestel aan te schaffen. Wie heeft suggesties om het prbleem te verhelpen?

 31. probleem opgelost. Staat ook al ergens in een van de reacties in deze lijst. Stel de tuner in met menu-instellingen-TV en Video en dan met pijltje naar links of rechts breedbeeld kiezen

 32. Nu de meeste nederlandse zenders in breedbeeld uitzenden, heb je daar eigenlijk alleen bij digitale ontvangst profijt van. Het analoge signaal wordt met zwarte balken boven en onder doorgegeven, zodat bij analoog kijken daaraan lijnen worden opgegeven en de resolutie beduidend minder is. Als het beeld dan gevuld is, zijn de lijnen individueel te zien. Bij digitale ontvangst wordt het beeld amorph doorgegeven, dat wil zeggen dat alle lijnen benut zijn het beeld in de breedte is ingedrukt. De digitale ontvanger maakt het beeld breder voor een breedbeeld tv en geeft het signaal door met zwarte balken boven en onder voor een 4:3 tv, afhankelijk van de instelling op de ontvanger. Dit behoud van lijnen is dramatisch, sinds ik digitaal kan kijken is het weer om aan te zien.

  Iets anders is dat bij studio sport, nu altijd uitgezonden in breedbeeld, vaak beelden die vanuit landen komen die niet breedbeeld aanleveren, een pseudo breedbeeld wordt gemaakt, het wordt namelijk ingezoomd en iets in elkaar gedrukt. Dit is zeer irritant en geeft in elkaar gedrukte schaatsers en voetballers, enzovoort. Voor mij is dit een vreselijke domper en geeft hoofdpijn bij het kijken. Ik heb een brief aan de NOS gestuurd en ze bevestigen dat ze het zo doen, zodat er bij 4:3 kijkers niet alleen zwarte balken boven en onder zijn te zien maar ook geen zwarte balken aan de zijkanten. Dit snap ik wel, maar het is een situatie die met de huidige breedbeeld uitzendingen het plezier aan het kijken danig verstoord. Ik wil die mensen oproepen die dit verschijnsel ook niet kunnen waarderen om een klacht e-mail hierover te sturen naar NOS Publieksvoorlichting [email protected]

 33. Ik heb sinds een paar dagen een LG lcd tv. Te beeld stand heb ik op orgineel staan ( wordt dus de uitzending op het beeld vertoond zoals die door de zender wordt uitgezonden ). Nu begrijp ik alleen niet waarom ik bij sommige programma's boven/onder/links en rechts zwarte balken krijg. Voorbeeld: sbs6 wordt een programma uitgezonden waar ik dus dat probleem heb, komt er reclame wordt het beeld weer hellemaal gevuld.
  Heeft iemand enig idee wat het kan zijn.
  Rob

 34. Beste André,
  Wordt het niet eens hoog tijd om een basiscursus Nederlands te gaan volgen? Van iemand die een website heeft mag je toch wel verwachten dat hij er geen gruwelijke taalfouten in zet. Dus terug naar de schoolbanken en daarna pas op internet gaan. Het is diep treurig, dat je niet eens weet hoe je werkwoorden goed moet schrijven. De ene blunder na de andere.

 35. Meneer den Ouden, waarom mag je dat van iemand met een website verwachten? En waarom deze manier van reageren? We mogen toch wel verwachten van iedereen met internet dat ze normaal op een weblog reageren? Het is diep treurig dat je eerste reactie hier met deze toonzetting geplaatst word. Ga eens terug naar je moeder en leer eerst hoe je met andere mensen om moet gaan, en ga dan pas op internet.

 36. Hoi
  ook ik heb een vraagje
  Ik wil ook een breedbeeld tv aanschaffen..
  ik hecht niet veel waarde aan een platte tv en heb ook plaats genoeg voor een tv met beeldbuis..
  kan ik dan beter een gewone breedbeeld tv kopen( die zijn een stuk goedkoper) of raad je me toch een lcd aan?
  bvd

 37. Je moet er bij stilstaan dat je er wel 10 jaar mee verder moet, heb je over 10 jaar ook nog genoeg plaats? Wil je hem dan niet liever aan de muur hebben hangen? Ik zou echt gaan voor een plat model.

 38. Ja over 10 jaar heb ik nog genoeg plaats en zo niet kan ik altijd nog wel een andere kopen..ze bieden nu hier en daar al een breedbeeld tv aan voor 200 euro ( groot model) ik vroeg me alleen af of de kwaliteit bij zo,n beeldbuis tv net zo goed is als bij een lcd..

 39. Hoi,

  Ik heb een vraagje. Ik heb een nieuwe Samsung lcd-tv 23`` gekocht. Is aangesloten op windows media center.
  De topfield TF3000COT-d setup-box ontvangt digitenne tv. De instellingen voor breedbeeld heb ik nagelopen (16:9), maar het hele instellingen scherm+ de tv uitzendingen zie ik niet in breedbeeld. Computeren en dvd kijken doe ik wel in breedbeeld. Mijn beeldresolutie staat op 1360x768 en vertoont haarscherp beeld (icm hdmi/dvi aansluiting).

  Hoe krijg ik breedbeeld tv?

 40. Breedbeeld is ons opgelegd,door te zeggen dat het beter is voor je ogen, maar het valt mij al jaren op, dat breed beeld 16:9 geen vaste norm is voor meeste zenders,en daar komt bij dat ouder films tot jaren 90 allemaal 4:3 zijn
  dus ik kijk naar opgerekte films, dat zie ik duidelijk mijn zoon heeft een oude tv 4:3 en ik kijk op 16:9 moet je eens kijken wat er weg valt vooral aan de boven en onder kant,en hoe de film is opgerekt links en rechts
  wat ik ook niet snap als een film 16:9 is waarom bedekt het niet mijn hele scherm, waarom kijk ik dan tegen zwarte balken aan,en het is nog irrtanter als kijkt naar cinema films dan hou je helemaal geen beeld over, zijn de balken nog breder. kortom weg met 16:9

 41. Ik heb net een nieuwe breedbeeld LCD gekocht, en natuurlijk de hele avond zitten spelen met de settings. Ik heb dezelfde vraag als hierboven: waarom verschijnt een 16:9 uitzending niet beeldvullend op het scherm?
  Als ik een 16:9 uitzending pak (wordt aangegeven met een logootje in de zenderinfo door de digitale tuner van @home), en ik kies op de TV voor de modus "16:9" of "juist" dan krijg ik zwarte balken boven en onder. Beeld ziet er wel goed uit.
  Als ik de TV modus op "auto" zet, verschijnt de uitzending wel beeldvullend, maar zie ik lelijke beeld artefacten. Vooral als er letters in beeld zijn zie je dat deze aan boven- en onderkant lelijke randen krijgen.

  Ik snap er niks van.

 42. Mijn panasonic DVD-r staat ingesteld op 16:9 en is aangesloten op een LG breedbeeld plasma via hdmi.

  Als ik een 2.40:1 dvd kijk dan heb ik boven en onder zwarte balken wat hinderlijk is want niet de volledige oppervlakte van het scherm wordt benut.

  De ondertitels bevinden zich deels in de onderste balk, dus als je inzoomt - waardoor de film wel over het volledig oppervlak van het beeld wordt uitgesmeerd - verlies je de onderste regel. Als ik mijn DVD-r afstel op 4:3 dan gaan zelfs beide regels van de ondertitels in de onderste zwarte balk maar zijn de zwarte balken nog dikker. Conclusie: de ondertitels verschuiven. (Of blijven staan maar het beeld wordt gecomprimeerd.)

  Wat ik me afvraag: bestaan er DVD spelers die bij 2.40:1 dvd's de ondertitels in de zoom mode volledig in het beeld kunnen brengen?

 43. Ik heb een breedbeeld TV: MT-Logic tft 2360 (22 inch) via Aldi gekocht.
  Deze geeft alleen 16:9 formaat weer en heb bv op nederland 1,2,3 altijd balken boven en onder met in de breedte uitgerekt beeld.
  Ik kan geen echter auto, zoom-funktie o.i.d vinden op de afstandbediening of in de handleiding.
  Kan het zijn dat deze funktie ontbreekt op deze tv?
  Op deze manier valt het beeld wel erg tegen op veel zenders, een kennis heeft wel zo'n knop/funktie en daarmee is een veel beter (geen balken, betere verhoudingen) beeld te verkrijgen.

 44. Wat voor tuner gebruik je? De tuner van de TV zelf? Of een digitale (losse) tuner? Of die van een HDD recorder?
  Let op dat al je randapparatuur ingesteld staat op 16:9.
  Nederland 1, 2 en 3 zouden geen balken moeten geven.

  BTW: bij de Aldi kun je alles binnen 30 dagen teruggeven en je geld terug krijgen!

 45. Dag Tom,

  Bedankt voor je snelle reaktie.
  Ik heb de tv gewoon op de kabel aangesloten en gebruik dus de ingebouwde tuner van de tv zelf.
  Verder is er niets op de TV aangesloten.

  Weet je zeker dat de teruggave termij bij Aldi 30 dagen is? (ik dacht 14 dagen).

 46. net gekopieerd van http://www.aldi.nl (klik op actueel->garantie)
  Geachte klant,

  Alle ALDI Actueel-artikelen kunt u teruggeven in alle ALDI-markten tot 1 maand na aankoop, zonder opgave van reden en tegen voorlegging van de kassabon. De aankoopprijs wordt u terugbetaald.

  Gelieve voor ALDI Actueel-artikelen met garantie de garantiekaart en uw kassabon te bewaren. Op de garantiekaart staat de servicedienst van de leverancier, tot wie u zich indien nodig kan wenden.

  Uw wettelijke rechten als consument worden door deze bijzondere garantiebepalingen niet beperkt.

  Wij kijken uit naar uw bezoek

  Uw ALDI-team

 47. Tom bedankt voor de info.
  Breng de tv inderdaad maar terug.

  Opmerkelijk blijft, vind ik, dat het een breedbeeld tv(16:9) is zonder de mogelijkheid beeldformaten, zoom ed. in te kunnen stellen.

 48. IkGroet,BVD heb een panasonic dvd recorder met harddisc type DMR-EH67, en speel deze af op een panasonic lcd breedbeeld type TX-32LX70F. Het geheel verbonden met HDMI kabel. Digitale decoder vanSamsung. Het vervelende is dat ik vanaf de recorder geen beeldvullend beeld op de tv krijg! Alle istellingen geprobeerd maar géén resultaat! TV uitzendingen altijd beeldvullend. Wie heeft een oplossing? Bvd, hans.

 49. Dag Ton,

  Ik heb jouw correspondentie gelezen met Chris over de "Aldi tv" MT-Logic tft 2360. Is het juist als ik de conclusie trek dat wanneer je de TV rechtstreeks op de kabel hebt aangesloten uitsluiten de 16:9 weergave
  krijgt?

  Zo ja, kun je ook een advies geven over een acceptabele externe tuner voor wat betreft prijs/kwaliteit?

  Alvast bedankt. Fijn dat er zulke vraagbakens zijn.

  Jelle

 50. Jelle,
  Je bent wel erg summier in je vraagstelling.
  Mijn ervaringen zijn wisselend, maar overwegend negatief. Breedbeeld TV's (niet alleen die van mij, ook bij familie, vrienden etc.) bakken er in de "AUTO" instelling bedroevend weinig van wanneer je ze aanluit op de analoge kabel. Meestal moet je de TV handmatig vertellen welke instelling hij moet gebruiken.
  Mijn ervaring via de digitale tuner is perfect. Ik kan dan de televisie in "auto" zetten, en de weergave is dan steeds goed. Ook de beeldkwaliteit is dan erg goed.

  Ik kan je geen advies geven over digitale tuners. Ik heb gewoon de goedkoopste genomen van @home, de kabelmaatschappij hier in Venlo, en daar ben ik best tevreden over. Misschien moet je even nadenken over of je een HD tuner wilt, dan moet je wat dieper in de buidel tasten. Maar HD wordt nog nauwelijks uitgezonden.

 51. Even een algemeen vraagje. Nu HDMI er bij is gekomen blijkt dat er veel problemen zijn bij het bekiken in HDMI-stand. Veelal is het niety mogelijk de ontstane zwarte balken onder en boven ij het breedbeeld-beeld weg te halen via de televisie doordat de zoom functie van de tv in eenkeer niet meer werkt. Is hier meer over te zeggen hoe dit nu in elkaar staakt?

 52. Ik heb het zelfde probleem als Hans Kanon op 21 mei 2008 liet weten. Ik heb ook een DMR-EH67 van Panasonic, en een Panasonic TH-37PX80E plasma. Mijn tv zoomt weliswaar automatisch in indien ik dat zo instel, maar dan krijg je een licht vertekend beeld, en een deel van de recorder-meldingen (bij het drukken van bijvoorbeeld FF) valt dan bovenaan weg. Raar dat een Panasonic-recorder geen degelijke 16:9 beeld op een breedbeeldscherm kan krijgen. Ik heb trouwens de recorder ook op een LCD van een ander merk geprobeerd, met hetzelfde probleem. Ook alle mogelijke instellingen geprobeerd. Iemand een oplossing? Weet Hans Kanon ondertussen al iets meer?

 53. Beste André

  ik heb 2 Sharp aquos LCD-tv´s aangeschaft in 2005 in bescheiden formaatjes (52 cm) Echter al sinds aanschaf zit ik dus met die 2 zwarte balken boven en onder in m´n beeld waardoor er bijna mini-beeld over blijft. Heb handleidingen en website Sharp er op nagezocht maar kan maar niet vinden of dit te verhelpen is op mijn tv´s. Hoop dat jij uitsluitsel kan geven.... alvast hartelijk dank.

 54. Feit:
  Met een HDV camera in breedbeeldmode opgenomen beelden,
  zijn overgeschreven op HD schijf.

  Met een DV camera in 3:4 beeldmode opgenomen beelden,
  zijn eveneens overgeschreven op HD schijf.

  Nu maken beide beeldsoorten deel uit van één filmplan,
  en moeten dus nog in de pc geladen worden wat op zich geen probleem is.

  Mijn Vraag:
  Op mijn 3:4 mode werkmonitor wordt het breedbeeld gedrongen.
  Combineerd niet mooi.

  Heb jij een TIP?

  Mvrgr,
  Robert

 55. Hallo,

  Ik heb een JVC AV28X10EU breedbeeld televisie. De televisie is via de kabel van UPC analoog (via de antenne kabel) aangesloten.

  Toen er nog in 4:3 kon ik via de Panoramic op een redelijke manier de zwarte balken links en rechte verdrijven.

  Nu er in 16:9 wordt uitgezonden heb ik de de optie Full geactiveerd. Helaas hebben veel zenders met uizondering van bijvoorgebeeld Veronica en RTL-7 zwarte balken onder en boven. Welke ander mode ik ook kies; het scherm is uitgerekt of ik zie ergens zwarte balken.

  Hoe kan ik het beeld zo krijgen dat er bij reguliere 16:9 uitzendingen geen zwartebalken zichtbaar zijn en dat getr scherm niet is uitgerekt?

 56. Bedankt voor de snelle reactie. Ik denk ook dat het dan is opgelost.

  Gratis is het alleen in de proef periode. Daarna eenmalig €29,- (afhankelijk of er een actie is) en dan vervolgens € 4,- per maand.

  Ik heb het vermoeden dat de zwarte balken boven en onder worden mee uitgezonden om het beeld op oude 4:3 TV's goed uit te laten komen. Als ik met dat gegeven de werking van de FULL functie van de JVC bekijk worden de balken onder en boven niet weggehaald (en geen andere optie det dat op een goede manier). De optie "16:9 zoom" gaat te ver waardoor en boven en onder naast de balken ook beeld verdwijnt (dat ios zochtbaar te maken voor het beeld te verschuiven) en het overblijvende beeld vertikaal is uitgerekt.

 57. we hebben upc digital en vandaag een samsung lcd breedbeeld tv aangeschaft. het lukt ons echter van geen kant om een normaal beeld te verkrijgen. Of het is gestretched of er vallen stukken opzij weg. wat kunnen we hieraan doen??

 58. Beste Andre,

  Wij hebben een LG hdd/dvd recorder RH7900/RH7500, een LG plasma scherm en digitale televisie van UPC. Wanneer we tv kijken is het beeld prima, maar bij kijken via de hdd recorder of bij het terug kijken van opgenomen programma's krijgen we balken onder en boven in het scherm en is de beeldkwaliteit beduidend minder. We hebben al vele malen alle aansluitingen nagelopen en van alle apparatuur de instellingen nagelopen, alles staat op 16:9, maar het lijkt onoplosbaar. Heb jij ideeen, suggesties waar we wellicht nog verder mee komen?

  Alvast dank, Claudia

 59. Beste Andre,

  Ook even een vraagje: Ik heb een Panasonic TH37-720P Plasma, en sinds dit weekeinde een dvdrecorder eraan hangen inclusief home cinema set. Ik laat mijn analoge kabel signaal binnen komen via de dvdrecorder, en stuur het signaal via HDMI door naar mijn receiver, die op zijn beurt het weer doorstuurt naar de TV.

  Nu heb ik bij het TV kijken last van zwarte balken boven en onder. Wat moet ik aanpassen om dit te verhelpen? De tv zelf namelijk kan normale coax-signaal goed stretchen zodat het beeldvullend is. Ik vermoed dan ook dat het in de receiver/recorder zit.

  Enige hulp zou welkom zijn 🙂

  Groetjes Edwin

 60. Het zit hem vaak in de instellingen van de receiver of recorder. Kun je daar niet ergens het formaat aanpassen?

 61. Haai,

  Ik wilde ff zeggen dat ik de tv's van deze tijd erg storend vind.
  Nu hebben wij zins 1 jaar een 40 inc lcd tv van merk Sony bravia serie kld40d3550
  Ik heb niet als velen hier boven de klachten en of opmerking,
  Wij hebben het probleem dat wij lichte grijze vlekken en kleur groen in beeld zien niet contenu, paar seconde hangend beeld. zelfs dat wij de tv niet meer konde bedienen, moest via stekker eruit getrokken worden. En naar 5 minuten de tv op fabrieksinstellingen opnieuw instaleren.
  Veel al blokken in beeld. Toen ben ik naar Digitale tv gegaan, precies zelfde probleem wij hadden beste van best volgens upc en de winkel waar lcd hebben gekocht. digitale tv is weer op gezegd.
  Maandag is er een monteur geweest en is nieuw moederbord in het toestel geplaast, en heeft hij tv upgedate.
  Nu zou je zeggen dat ons probleem zou moet opgelost zijn.......
  Nou nee dus.
  Wij hebben een kabel van hirschman, was de beste vogens de winkel en upc.
  Ik mis de oude normaal tv's ik wordt echt simpel van, herken iemand dit probleem of heeft iemand nog een tip?

  Nou ik merk wel als iemand het zelfde heeft of iets op weet!

  Groeten van Samantha

 62. hoi

  Misschien weet jij raad? De zijkanten van mijn beeld vallen weg.
  In welk formaat ik het beeld ook zet; zoom/normaal/4:3/automatisch/..
  Ik heb alle formaten geprobeerd, maar de zijkanten blijven wegvallen.
  Er ontbreekt dus steeds wat van de ondertiteling links en rechts. Ook het logo van de zender valt ten dele weg, dus echt gewoon de linkerzijkant en de rechterzijkant van het beeld.
  Ik heb niks veranderd aan de instellingen of aan de bekabeling van dit of andere apparaten
  We hebben digitenne, een jvc-lcd-tv en .. een probleem..! HELP?

  groetjes Suzanne

 63. Suzanne,
  Het is al weer twee jaar geleden dat wij het probleem ook hadde. Ik herrinner me de oplossing niet meer precies, maar je moet de instelling niet op de TV veranderen maar op de ontvanger (wij hebben een satellietontvanger). Misschien geldt dat ook voor digitenne

 64. Suzanne ; zet je tv op formaat 16:9 gebruik geen zoom

  ga dan met afstand bediening van digitenne , naar toets menu
  ga dan naar systeem instelling, en dan naar A/V instelling

  hier moet staan:]

  Tv type Multinorm
  Videouitgang R.G.B
  VCR scart type standaard
  Schermverhouding 16:9
  beeldsformaat volledig

  veel succes

 65. samantha;Jou probleem ligt gewoon aan je zender pakket,tv van tegenwoordig kunnen HD zender goed draaien, zonder vertraging in beeld wat jij noemt, kleur vlekken. jammer genoeg zijn er nog niet veel Hd uitzendingen
  alle digitale pakketten voldoen niet op HD tv, het beste wat je kan doen neem gewoon analoog tv via de kabel,
  resololutie is niet zo diep,meer vlakker, maar je hebt een strak beeld
  Hd tv is een verkoop praatje in de winkel,ze draaien dvd HD kwaliteit of bleu ray.daarom lijkt in de winkel de tv geweldig. tis gewoon wachten tot alle zenders HD zijn

 66. Hoi Norbert en Adkort,

  De tv staat inmiddels weer op standje normaal. Mijn dochter was de dader.
  Toen ik het over het scherm had zei ze ineens. "o ik had dat pas ook, toen drukte ik op een knopje en toen was hij ineens anders, maar ik weet niet meer welk knopje dat is.."
  Bedankt voor jullie snelle reactie!

  groetjes Suzanne

 67. Hallo,

  Bij afspelen van een DVD van een oude tv serie rekt mijn tv (philips 42pfl9664) het beeld uit zoals optie 7. Ik wil gewoon een beeld met zwarte balken aan de zijkant maar wat ik ook verander aan instellingen van de tv of dvd speler( philips dvdr 3597) , het lukt niet. Hoe kan dit?
  groet
  Peter

 68. trinitone tv aan mijn moeder gegeven, bij mij (digitale tv ziggo) leek het constant breedbeeld oa door auto zoom
  mijn moeder heeft digitenne en daar zitten wel de zwarte balken aan de boven/onderkant
  verander ik de tv instellingen raakt ze de ondertt kwijt
  wat doe ik hier aan?

 69. Sinds een paar dagen gaat onze LG plasma na circa 10 min op groen beeld. Via 'menu', 'beeldmodus' zetten we dit weer op 'gebruiker 2' of 'mild'. Weet iemand hoe dit kan en te verhelpen is? Dank!

 70. Ook ik heb sinds kort een breedbeeld LED TV anngeschaft: Philips 40PFL5605H. Wat mij opvalt is dat bij het kijken naar sommige TV-series het er allemaal nogal fake uitziet. Komt dit doordat mijn televisie niet helemaal goed ingesteld is of is het iets wat gewoon wennen is? Ik had hiervoor nog een ouderwetse TV met beeldbuis.

  Graag jullie ervaringen.

  Thanks.

 71. Ik hoop dat je je oude TV nog hebt... Het schreeuwerige en felle van de kleuren van LED en LCD is inherent aan de gebruikte techniek. Alleen plasmaschermen hebben wat zachtere en natuurlijker kleuren. Vreemd dat een zo groot probleem verder door bijna niemand wordt opgemerkt. Ik kijk om deze reden nog steeds beeldbuis...

 72. De schreeuwerige en felle kleuren komen omdat de tv's vaak op dynamische" kleuren staan. In de winkel onder TL-licht valt de meest schreeuwerige op als degene met de mooiste kleuren.
  Thuis is het een ramp.

  Dus na aanschaf eerst eens in de scherm eigenschappen "dynamisch" uitzetten en bijv film of standaard modus kiezen. Ook het terugbrengen van de verlichting van een LCD/LED kan de kleuren normaal doen overkomen.

 73. Beste André, 9 juli 2011: Even voor 21.25 uur programmeer ik, met de UPC-mediabox, op net 5 “The good wife” tot 2.35 uur, wat het einde is van “Frantic” een spannende thriller uit 1988, van Roman Polanski. Na het bekijken van de voorgaande programma’s, zie ik gelijk dat het beeld van “Frantic” in elkaar gedrukt is, en probeer via de “configuratie” van mijn Philips 40PFL9705H/12 de juiste beeldverhouding te krijgen. Normaal staat deze in de stand, “Auto-zoom”, de meest geschikte stand om alle kanalen zo normaal mogelijk te bekijken, behalve de 3:4 formaten, waarvoor het beste 16:9 gekozen kan worden (in het midden redelijk normaal en aan de zijkant wat uitgerekt) De fabrieksinstellingen van de UPC-mediabox laat ik voor wat ze zijn. Helaas… “Frantic” blijkt met geen van de door de configuratie van mijn Philips-tv aangeboden 5 beeld-mogelijkheden (“digitaal”, via de UPC-mediabox) normaal te bekijken. Ik constateer dat alle mogelijkheden: “Auto-fill” – “Auto-zoom” –“Super zoom” – “Filmformaat 16:9” – “Breedbeeld” en “Niet op Schaal”, een (overigens wel beeldvullend!) in elkaar gedrukt beeld geven, waarvan “Super zoom” en “Filmformaat 16:9” de meest irritante in elkaar gedrukte vertekening geven. Teleurgesteld ben ik gestopt met de opname van “Frantic” verder te bekijken.Heel jammer, want ik had mij met deze Polanski-film (één van zijn beste!) een heel andere filmgenoegen voorgesteld…! Het is overigens de eerste keer dat ik, sinds de aanschaf van een nieuwe LED-tv en het opnemen via de mediabox van UPC, niet in staat gebleken ben om “Frantic”, in dit geval aanvaardbaar uit te rekken… Zo mogelijk, graag een antwoord !!! met vriendelijke groet, Chris Jans

 74. Heb sinds een aantal dagen nog maar 1/3 beeld, waarvan 2/3 zwart, onder en boven. Heb ik misschien op een verkeerde knop gedrukt? Oude tv met digitenne. Iemand misschien een idee? Heb alles al geprobeerd via menu/ instellingen etc. Het is niet te bekijken, dus alleen in het midden van het scherm 1/3 beeld. misschien op oude afstandsbediening verkeerde knop ingedrukt? Vriendelijk dank, Mlt

Comments are closed.