Breedbeeld, hoe zit dat nou precies?

In dagelijkse gesprekken merk ik dat men in het algemeen totaal geen idee heeft wat de gevolgen zijn van een normale en breedbeeld tv in combinatie met een normale of breedbeeld uitzending. Ik heb daarom een visualisatie gemaakt die ik stapsgewijs uit ga leggen.

tv.jpg

De 2 kolommen staan voor het formaat van uitzenden en de rijen laten de tv's met diverse modi zien. De beelden in het grijze gedeelte zijn van een breedbeeld tv en die in het witte gedeelte van een normale tv.

Wat is nou het elementaire verschil tussen beide formaten: de verhouding. Een normale tv heeft een breedte:hoogte verhouding van 4:3 en een breedbeeld tv 16:9. Er zijn ook nog bredere formaten maar zie worden voornamelijk in bioscopen gebruikt en daar ga ik verder niet op in.

Wat gaat er nou fout bij de diverse formaten in combinatie met de diverse tv's?:

  1. Hier wordt een normale 4:3 uitzending op een 4:3 tv bekeken, niets aan de hand en weinig over te vertellen.
  2. Nu wordt er een breedbeeld uitzending getoond op een normale tv. Dat zorgt voor zwarte balken aan de boven- en onderkant, en daardoor is er effectief minder beeld te zien.
  3. Er zijn normale tv's die kunnen zoomen, hierdoor zoom je de zwarte balken uit situatie 2 weg. Alleen een nadeel is dat er aan de linker- en rechterkant stukken wegvallen.
  4. Er is bijna geen 4:3 tv die deze optie heeft, en daarbij is het ook lelijk want het enige wat er gebeurd is een verticale uitrekking van het beeld. Mensen lijken daardoor langer en alles is uit verhouding. Voordeel is dat je geen zwarte balken hebt en je wel alles kunt zien.
  5. Een normale uitzending op een breedbeeld tv levert zwarte balken aan de linker- en rechterkant op. Geen probleem natuurlijk, maar een stuk tv wordt hierdoor ongebruikt gelaten.
  6. Zelfde als situatie 1: tv en uitzend formaat matchen, dus perfect.
  7. Om de zwarte balken bij situatie 5 weg te halen kunnen de meeste breedbeeld tv's stretchen. Een ramp voor presentatoren omdat het beeld horizontaal opgerekt wordt. Iedereen lijkt dus breder dan hij in werkelijkheid is. Een ranzige optie die door onwetendheid door veel breedbeeld eigenaars gebruikt word.
  8. Nu wordt een normale uitzending dusdanig ingezoomd dat de verhoudingen kloppen, alleen valt er boven en onder wel wat weg en dat kan nadelig zijn.

Wat veel mensen dus niet weten is dat ze naar een vertekend beeld aan het kijken zijn of dat ze delen van een uitzending niet kunnen zien. De 'auto' stand die op veel breedbeeld tv's zit om de juiste zoom modus te pakken aan de hand van de uitzending werkt ook niet omdat de Nederlandse zenders het verkeerde formaat mee geven.

Aangezien het aandeel breedbeeld tv's begin 2007 over de 50% gaat heeft RTL besloten vanaf Januari alles in breedbeeld uit te zenden. En met de dip in de breedbeeld prijzen die ontstaan is na het WK zou dit het beste moment zijn een nieuwe tv aan te schaffen.

Click to activate social bookmarks