Beveiligingscamera’s per ongeluk zichtbaar?

Tot groot vermaak zag ik deze kop bovenaan de site Voelspriet staan. Er wordt in het artikel beweert dat Google je mee laat kijken (gluren) met diverse verborgen camera's. Deze zouden gevonden kunnen worden door het inbrengen van speciale commando's in de zoekmachine: inurl:/view/index.shtml site:.nl. Het hele artikel is één groot afschieten van Google want zij zouden de privacy in het geding brengen, zo zouden er nog veel meer voorbeelden zijn van dit soort zoekopdrachten.

Maar dan rijst bij mij als zoekmachinekenner direct de vraag: hoe komt Google aan die links? Een pagina zal eerst bekend gemaakt moeten worden bij de zoekmachine alvorens hij bezocht kan worden. Dit kan gedaan worden met het plaatsen van een link naar deze pagina. Deze link kan van een andere site komen, of in een zogenaamde sitemap.xml staan. Dat vertelt mij dus dat de eigenaren van de camera's ergens een link naar de camerapagina geplaatst hebben om deze openbaar te maken. Daar is dus bewust voor gekozen...

Na een korte scan van een aantal resultaten die ik in de lijst tegenkom ben ik tot de conclusie gekomen dat de eigenaren bewust een link geplaatst hebben en het zogenaamde gluren dus toestaan.
In het artikel wordt ook beweerd dat de camerasoftware de beelden standaard op dezelfde plaats zet en dat deze eerst veranderd moet worden door de gebruiker alvorens ze online gezet worden. In theorie zou dit helemaal niet hoeven omdat je in het geval dat je geen link naar die pagina plaatst al goed zit.

Google wordt in dit soort gevallen vaak als boosdoener gezien maar het is veelal de onkunde van de gebruiker die dit soort zaken mogelijk maakt. Een ongeluk is toch ook niet de schuld van een auto als mensen daar zonder rijbewijs in gaan rijden? En hoe zit het dan met deze zoekopdracht: inurl:contact.html site:nl 050. Zomaar de contactgegevens van veel Groningse bedrijven helemaal openbaar, dat kan toch niet 😉

Waarom ik dit schrijf? Om dit soort (link verwijderd: oud bericht) berichten te voorkomen. Vaak worden er onwaarheden de wereld in geslingerd die vol (onnodige) lof klakkeloos worden overgenomen.

Click to activate social bookmarks

 

4 thoughts on “Beveiligingscamera’s per ongeluk zichtbaar?

 1. Wat een bullshit, dat artikel. Echt non-news. Een tijd geleden had iemand ook al eens ophef gemaakt over het feit dat je 'zomaar' complete websites kon defacen, omdat je via Google heel eenvoudig onafgeschermde phpMyAdmin's kon vinden....

  Ik denk dat ik KPN maar eens aan ga klagen.. het is gewoon mogelijk om in hun Telefoongids mijn telefoonnummer op te zoeken!

 2. Hoi Andre,

  Graag maak ik je snel wat wijzer. Ik denk dat er een wereld voor je open gaat als je onderstaand boek eens leest. Dan snap je direct waarom Google meer ziet dan je denkt. Oorzaak is trouwens altijd een menselijke fout. Neem nou deze: de helft is gewild online gezet, de andere helft niet.

  http://www.google.nl/search?num=100&hl=nl&rls=GGLJ%2CGGLJ%3A2006-13%2CGGLJ%3Aen&q=o+filetype%3Awab&meta=

  Er zijn veel manieren waarop menselijke fouten door Google wordt opgemerkt. De belangrijkste reden dat niet publieke informatie wordt getoond: de publieke referrer. Eigenaar van cammetje van de zaak surft naar site met gratis stattellertje, diens referrer wordt opgeslagen en vervolgens slaat Google de nooit voor de openbaarheid bedoelde link op. Zo zijn er nog vijftien redenen die ik ooit eens op een rijtje heb gezet voor het blad Computer Totaal.

  Maar laat ik je naar mijn inspiratiebron verwijzen.
  http://www.amazon.com/Google-Hacking-Penetration-Testers-Johnny/dp/1931836361

 3. Ik heb 2 Webcam sites en ik gebruik die techniek ook om webcams te vinden en het werkt perfect!
  Een weblog camorati.com
  en een nieuwe die gebruik maakt van Google Custom Search (CSE) camhacker.com
  Have Fun!

Comments are closed.