Bekijk de supplemental index van Google

supp.gifIedereen heeft het vast wel eens gezien in de resultaten van een bepaalde zoekopdracht dat er "Toegevoegde zoekresultaten" of "Supplemental Result" naast stond. Wat houd dat precies in en hoe kun je ze voor je eigen site bekijken? Hiervoor zal ik eerst uitleggen wat het precies is.

De Supplemental index

Deze index is een soort van opslag voor resultaten die op dit moment niet in de actuele index van Google thuishoren. Zie het als een tuinschuurtje, zodra het winter is gaan alle harken en schoffels er in om daar na een aantal maanden pas weer uitgehaald te worden. Ze zijn op dat moment bijna niet nodig en hoeven dus ook niet op een prominente plek aanwezig te zijn. Google doet ditzelfde met pagina's waarvan zij denken dat ze niet op een prominente plek (de echte index) hoeven te staan.

Er zijn een aantal redenen waarom Google pagina's in de Supplemental index plaatst, de meest waarschijnlijke die in het algemeen aangenomen worden zijn deze:

 • Een site heeft te weinig inkomende links voor het aantal pagina's. Er zijn dus heel veel pagina's met content terwijl er bijna geen links zijn, blijkbaar is de content dus onrelevant.
 • Er zijn pagina's die heel veel op andere pagina's lijken, zogenaamde duplicate content.
 • Als een pagina meerdere keren onbereikbaar is om wat voor reden dan ook, Dus hij is verwijderd, slecht gehost of geblokkeerd middels robots.txt.
 • Er staat zo goed als geen (relevante) content op.
 • Zomaar (Google's algoritmes zijn niet feilloos 😉 )

Als je hier eenmaal in staat met enkele pagina's of zelfs je hele site kan het wel even duren voordat je er weer uit bent. De Supplemental index wordt veel minder vaak gespiderd voor een herevaluatie, en in de zoekresultaten worden pagina's uit deze index alleen getoond als er in de actuele index bijna niets te vinden is. De enige oplossingen die tot nu toe bekend zijn is het aanbrengen van een goede structuur in je site en het vergaren van goede inkomende links.

Hoe bekijk ik dan mijn eigen supplementals?

Door het ingeven van de volgende zoekopdracht zal Google alle supplemental resultaten van het betreffende domein laten zien:

site:www.andrescholten.nl * -view

Voor mijn site zijn er dus op dit moment 16 supplementals. Als ik dan kijk naar de verhouding van supplementals tegenover de actuele index kom ik op 17% (16/95). Dat is best redelijk hoog, en je zou zeggen dat de 17% van mijn site waardeloos is. Maar als ik even snel door mijn supplementals blader zie ik dat het voornamelijk oude en geblokkeerde pagina's zijn en geen relevante.

Waarom die -view in de zoekopdracht moet staan? Geen idee, je kunt er elk ander woord van maken en hij doet het nog steeds. Het gaat er meer om dat er een * en een -woord achter de site opdracht staan.

Click to activate social bookmarks

 

13 thoughts on “Bekijk de supplemental index van Google

 1. Aardig informatief, maar ik denk dat het nog wel nuttig is te vermelden dat de supplementals erg onbetrouwbaar zijn en geen goede indicatie van je zoekmachine populariteit of wat dan ook. Op dit moment laat Google vaak heel veel supplemental results zien, terwijl er niks mis is met een website. Maar correct me if I'm wrong, want ik heb er ook geen uitgebreid onderzoek naar gedaan 🙂

  Vergelijk voor de grap eens deze resultaten, waarin dezelfde pagina zowel als supplemental als gewoon zoekresultaat wordt aangemerkt:
  http://www.google.com/search?q=site%3Ausarchy.com+*+-lala
  http://www.google.com/search?q=formulieren&start=10

  De pagina je daar zie heeft veel inkomende links, kwalitatieve uitgaande links, en een berg content waar je misselijk van wordt.

 2. Ruben, helemaal mee eens, daarom noem ik als vierde oorzaak ook "zomaar". Het kan een indicatie zijn maar kan ook helemaal niets zeggen.

 3. Het schijnt trouwens dat de syntax van dat supplemental result ook niet altijd goed werkt. Vooralsnog schijnt dit het beste te werken: site:www.monlog.nl *** -fggkhj (overigens heb ik zo'n 200+ supplemental results; eens iets aan doen :p)

 4. Begin vorige week vond ik verschillende nieuwe pagina's van één van onze site in de SERPS..aan het einde van die week stonden ze in de SI en nu staan ze opnieuwe in de SERPS..dat ding flippert gewoon als een tennisbal.

  Het herschrijven van een paar pagina's (als test) volstond om ze uit de SI te krijgen.

 5. Betekent site:* -view dit dan dat er 10 miljard pagina in de supplemental index staan?

  Resultaten 1 - 10 van circa 9.990.000.000 voor site:* -view (0,03 seconden)

 6. Bij die resultaten staat niet expliciet genoemd dat ze supplemental zijn. Ik denk dat 10 miljard ook wel aan de ruime kant is voor die index.

 7. Ik had je post over supplemental index en over sitemap XML eerder moeten lezen.

  Ik heb al mijn nieuwe pagina's en categoriëen ingegeven via een sitemap aan Google: ik dacht dat ik op deze manier sneller geindexeerd zou worden. Dat was ook het geval met een aantal pagina's (maar niet alle, google heeft waarschijnlijk rust genomen).

  Nu, ik voor mijn website over downloaden kijk hoeveel pagina's er in de supplemental index zitten, zijn die exact gelijk aan die snel geïndexeerde pagina's.

  Waar ik dacht dat ik snel van start kon gaan, benadeelt Google mij. Ik moet voortaan eerst eens nadenken voordat ik ga doen. Dit overkomt me niet nog eens!

 8. Het lijkt er op dat Google het supplemental label niet meer weergeeft en dat de door mij genoemde query niet meer overal werkt. De volgende query werkt nog wel: "site:andrescholten.nl/&"

 9. toevallig "stumbelde" ik op deze post.

  Dus... ook maar eens proberen...

  site:www.lookup.nl * -view is maar 1.... lijkt me goed, toch ?

  proberen op

  site:lookup.nl * -view .... uhmmmm 22.100

  Of we doen het super goed of we zijn zwaar de snikkel..
  Vertel het me maar....

 10. @TaLLie: deze post is inmiddels al verouderd omdat de zogenaamde supplemental index niet meer bestaat. Google heeft deze samengevoegd met de echte index.

 11. Begon al te panikeren. Had einde van de commentaren nog niet gezien. Mijn aantal supplementals waren bijna evenveel als wanneer ik gewoon zocht op site:www.xiara.be 🙂

Comments are closed.