Bekijk de supplemental index van Google

supp.gifIedereen heeft het vast wel eens gezien in de resultaten van een bepaalde zoekopdracht dat er "Toegevoegde zoekresultaten" of "Supplemental Result" naast stond. Wat houd dat precies in en hoe kun je ze voor je eigen site bekijken? Hiervoor zal ik eerst uitleggen wat het precies is.

De Supplemental index

Deze index is een soort van opslag voor resultaten die op dit moment niet in de actuele index van Google thuishoren. Zie het als een tuinschuurtje, zodra het winter is gaan alle harken en schoffels er in om daar na een aantal maanden pas weer uitgehaald te worden. Ze zijn op dat moment bijna niet nodig en hoeven dus ook niet op een prominente plek aanwezig te zijn. Google doet ditzelfde met pagina's waarvan zij denken dat ze niet op een prominente plek (de echte index) hoeven te staan.

Er zijn een aantal redenen waarom Google pagina's in de Supplemental index plaatst, de meest waarschijnlijke die in het algemeen aangenomen worden zijn deze:

  • Een site heeft te weinig inkomende links voor het aantal pagina's. Er zijn dus heel veel pagina's met content terwijl er bijna geen links zijn, blijkbaar is de content dus onrelevant.
  • Er zijn pagina's die heel veel op andere pagina's lijken, zogenaamde duplicate content.
  • Als een pagina meerdere keren onbereikbaar is om wat voor reden dan ook, Dus hij is verwijderd, slecht gehost of geblokkeerd middels robots.txt.
  • Er staat zo goed als geen (relevante) content op.
  • Zomaar (Google's algoritmes zijn niet feilloos 😉 )

Als je hier eenmaal in staat met enkele pagina's of zelfs je hele site kan het wel even duren voordat je er weer uit bent. De Supplemental index wordt veel minder vaak gespiderd voor een herevaluatie, en in de zoekresultaten worden pagina's uit deze index alleen getoond als er in de actuele index bijna niets te vinden is. De enige oplossingen die tot nu toe bekend zijn is het aanbrengen van een goede structuur in je site en het vergaren van goede inkomende links.

Hoe bekijk ik dan mijn eigen supplementals?

Door het ingeven van de volgende zoekopdracht zal Google alle supplemental resultaten van het betreffende domein laten zien:

site:www.andrescholten.nl * -view

Voor mijn site zijn er dus op dit moment 16 supplementals. Als ik dan kijk naar de verhouding van supplementals tegenover de actuele index kom ik op 17% (16/95). Dat is best redelijk hoog, en je zou zeggen dat de 17% van mijn site waardeloos is. Maar als ik even snel door mijn supplementals blader zie ik dat het voornamelijk oude en geblokkeerde pagina's zijn en geen relevante.

Waarom die -view in de zoekopdracht moet staan? Geen idee, je kunt er elk ander woord van maken en hij doet het nog steeds. Het gaat er meer om dat er een * en een -woord achter de site opdracht staan.

Click to activate social bookmarks